LUFTES ALENE: Anders Behring Breivik får ikke snakke med medfanger, han sitter fortsatt i full isolasjon på Ila fengsel. Foto: Scanpix/Thomas Winje Oeijord
LUFTES ALENE: Anders Behring Breivik får ikke snakke med medfanger, han sitter fortsatt i full isolasjon på Ila fengsel. Foto: Scanpix/Thomas Winje OeijordVis mer

Ser familiefilmer og skriver dagbok i fengselet

Slik er Breiviks hverdag på cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik sitter på avdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå» i Ila fengsel og forvaringsanstalt. Isolatcella, plassert i  sørblokken i fengselet, avdeling G, er sterkt kontrollert og 32-åringen lever dermed under et strengt sikkerhetsregime. Breivik får ikke fellesskap med andre innsatte og han får kun være ute én gang om dagen.

Han kan snakke kun med fengselspresten, helsepersonell, advokat og politimennene som avhører ham. I tillegg har han kontakt med de ansatte i fengselet.

Skriver om dagene sine
32-åringen må sitte isolert i minst fire uker til. Isolasjonen tærer på massemorderen, som har oppgitt at han ikke hadde forestilt seg at det skulle bli så vanskelig. Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik hevder han har en livsgnist på 10 prosent.

Nå skriver massedrapsmannen dagbok i isolatcella. Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier til Dagbladet at Breivik har fått tilgang på en offline-PC. Den første tida fikk han bare tilgang på blyant og papir, noe han ikke var fornøyd med.

- Han skriver dagbok i fengselet. Her nedtegner han det som skjer, sier Lippestad.

På spørsmål om hva han bedriver dagene med svarer Lippestad slik:

- Han bruker tiden i fengselet med å skrive denne dagboka, og han får se familiefilmer.

BYGGET OM FOR BREIVIK: Eneromsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt er en avdeling med 15 celler utenfor resten av fellesskapet ved fengselet. Alle cellene i den spesielt sikrede avdelingen er spesialtilpasset. Foto: EPA/BERIT ROALD
BYGGET OM FOR BREIVIK: Eneromsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt er en avdeling med 15 celler utenfor resten av fellesskapet ved fengselet. Alle cellene i den spesielt sikrede avdelingen er spesialtilpasset. Foto: EPA/BERIT ROALD Vis mer

Hva slags filmer det er snakk om kan ikke forsvareren si noe om. Tidligere har forsvareren også opplyst at Breivik forbereder sin forsvarstale som han vil fremføre i rettssaken.

Breivik også fått bøker fra fengselsbiblioteket, men han uttrykte misnøye over kvaliteten på lesestoffet. Han har trent, de første ukene fire timer hver dag etter et nøyaktig treningsopplegg og med bruk av det han hadde på cella, ifølge forsvareren.

Bygget om fengselet for Breivik
Like etter at Breivik ble arrestert klokka 18.27 den 22. juli ble Ila fengsel forespurt om de kunne ta imot fangen. Men først måtte de bygge om.

- Vi har foretatt mindre byggearbeider for å tilpasse oss avdeling for særlig høy sikkerhet, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt til Dagbladet.

Breivik satt de første dagene satt i Ringerike fengsel. Herfra ble han flyttet fordi det var upassende å plassere ham i et fengsel med utsikt over Tyrifjorden, i nærheten av Utøya.

Frykter for sikkerheten
På cella til Breivik er det ei seng og et lite arbeidsbord som er montert fast til veggen av sikkerhetshensyn. Det er også en fastmontert vask og toalett i cellen, men toalettet har ikke et dolokk eller dosete. Toalettet er lagd av metall og ikke porselen, så det ikke kan knuses. Maten spiser han på cella, den serveres på papptallerken og bestikket er av plast.

Alle ansatte og andre som skal på avdelingen, blir grundig sjekket. Alle som skal inn på avdelingen må passere en metalldetektor, og de ansatte gjennom går full sjekk i politiets straffesaksregister.

Det er også tidligere kjent at maten Breivik får er blitt testet for gift.

KAN BLI SITTENDE LENGE I ISOLASJON: Nå skriver Anders Behring Breivik på sin offline PC og ser film i fengselet. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
KAN BLI SITTENDE LENGE I ISOLASJON: Nå skriver Anders Behring Breivik på sin offline PC og ser film i fengselet. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Fengselspersonalet har både tatt høyde for hevn fra medfanger, flukt, selvmord.

Ifølge Lippestad har Behring Breivik et mantra han har gjentatt overfor seg selv og politiet etter at han ble tatt: «Det var grusomt, men nødvendig».

FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad.
 Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer