Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ser for meg at kongen deler ut i framtida

Men forsvarsminister Grete Faremo mener at både kong Harald og statsministeren bør kunne dele ut krigskorset.

SNUR: Forsvarsminster Grete Faremo ser for seg at Kongen deler ut Krigskorset i framtida. Foto: Jacques Hvistendahl
SNUR: Forsvarsminster Grete Faremo ser for seg at Kongen deler ut Krigskorset i framtida. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. mai ble Norges høyeste utmerkelse for krigsinnsats, Krigskorset med sverd, delt ut på Akershus festning.

Jørg Lian og Eirik Johan Kristoffersen mottok krigskorset med sverd søndag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem.

I dag avslørte Dagbladet at kong Harald selv ønsket å gi Krigskorset med sverd til de norske spesialsoldatene, men statsminister Jens Stoltenberg ville ikke at kongen skulle være til stede.

Klokka 11.30 i dag hadde over 40 000 av Dagbladets lesere stemt over hvem de mener burde delt ut Krigskorset under søndagens seremoni. Dommen er klar: 95 prosent mener kongen skulle delt den ut. Bare 5 prosent svarer at det var riktig at statsminister Jens Stoltenberg gjorde det.

- Kongen kan dele ut i framtida Forsvarsminister Grete Faremo sier til Nettavisen at hun ser for seg at kongen deler ut Krigskorset i framtida.

- Når det gjelder utdelingen så har det siden Krigskorset ble gjenåpnet i 2009, en utmerkelse som er den høyeste av tre dekorasjoner, blitt tildelt på denne måten. Forsvarssjefen deler ut, og statsministeren holder tale, sier Faremo til Nettavisen.

Men slik trenger det ikke å være, sier hun videre.

- Opplegget legger til rette for at hans majestet kan utdele medaljene, slik at jeg ser for meg at majesteten vil dele ut medaljer fra hele stridsdekorasjonsregimet, inkludert Krigskorset, også i fremtiden, sier Faremo.

Men hun understreker at man vil se modellen der statsministeren holder tale og forsvarssjefen deler ut igjen.

På forsvarsdepartementets hjemmesider er det lagt ut en pressemelding.

- Regjeringen, Stortinget og Kongehuset står samlet bak anerkjennelsen av veteranene, sier forsvarsminister Grete Faremo i pressemeldingen.

Det står ingenting om hvorvidt kongen ønsket å delta i markeringen 8. mai, og om han ble nektet dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media