BARNEFORDELING: - Mange fedre føler seg diskriminert som foreldre, sier Arild Grande (AP). Nå vil han se konkrete tiltak fra barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: NTB/Scanpix
BARNEFORDELING: - Mange fedre føler seg diskriminert som foreldre, sier Arild Grande (AP). Nå vil han se konkrete tiltak fra barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Foto: NTB/ScanpixVis mer

- Ser fortsatt at menn behandles som annenrangs foreldre

Arild Grande (Ap) ledet mannspanelet. Han mener fedre stiller svakt i barnefordelingssaker, og krever forandringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. februar skrev advokat og far Tore Frellumstad kronikken «Verdiløse menn» i Dagbladet. Onsdag denne uka sto han fram og tok et kraftig oppgjør med barnefordelingspolitikken i Norge.

- Jeg var leder i mannspanelet og kan bekrefte at mange fedre føler seg diskriminert som foreldre. Selv om det er en meget positiv utvikling, ser vi fortsatt at menn behandles som annenrangs foreldre. Jeg tror det særlig er behov for bedre kompetanse i domstolene til å vurdere disse tingene, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Han mener norske menn har gjennomgått en likestillingsrevolusjon.

- Verdens beste menn - Vi har verdens beste menn som følger opp ungene sine bedre enn noensinne og bedre enn i noe annet land. Lovverket har dessverre ikke tilpasset seg dette, sier Grande. Han trekker fram fedrekvoten som den tydeligste enkeltfaktoren for denne fedrerevolusjonen.

Grande mener barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har gitt positive signaler om hva som er i vente.

- Nå må det komme noe konkret. Foreløpig har regjeringen bare svekket menns mulighet til tid sammen med barna gjennom å redusere fedrekvoten, sier Arild Grande.

LEDET MANNSPANELET: Stortingspolitiker Arild Grande (AP). Foto: Arbeiderpartiet
LEDET MANNSPANELET: Stortingspolitiker Arild Grande (AP). Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

Og han har en klar formening om hva som bør komme av forandring.

- Fedre stiller svakere - Regjeringen bør ta initiativ til at vi får et regelverk som sikrer at foreldre i utgangspunktet stiller likt i barnefordelingssaker, og at man på dette grunnlaget forhandler seg fram til hva som er best for barnet. I dag har jeg et inntrykk av at fedre stiller svakere i første møte om samvær. Regelverket bør stimulere til samvær framfor konflikt, sier Ap-politikeren.

Solveig Horne er ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men statssekretær Maria Hoff Aanes sier følgende:

- Det arbeides med å følge opp og konkretisere  regjeringsplattformpunktet som sier at regjeringen vil likestille foreldrene som omsorgspersoner, med de samme rettigheter, men sikre at hensynet til barnets beste alltid veier tyngst i saker om barnefordeling og samvær.

Massiv pågang Grande gir honnør til Tore Frellumstad som tok bladet fra munnen denne uka.

- Slik det er i dag, blir menn stående med lua i handa. De må demonstrere at de er gode nok foreldre, mens det for mødrene ligger implisitt at de er det. Det er positivt at flere er på banen og krever sin rett, sier Arild Grande.

Etter at han sto fram i Dagbladet har Tore Frellumstad opplevde en massiv pågang fra fortvilte menn.

TAR BLADET FRA MUNNEN: Advokat og far Tore Frellumstad har førstehåndskjennskap til hvordan det er å gå gjennom en barnefordelingssak, og tar et kraftig oppgjør med barnefordelingspolitikken i Norge.
Foto: Nina Hansen
TAR BLADET FRA MUNNEN: Advokat og far Tore Frellumstad har førstehåndskjennskap til hvordan det er å gå gjennom en barnefordelingssak, og tar et kraftig oppgjør med barnefordelingspolitikken i Norge. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi snakker om 50-70 telefoner og haugevis av støtteerklæringer på sms og epost. Det er bare menn som har tatt kontakt, og de er fortvilte, sier han og utdyper:

- Opplevelsene de har hatt er sammenfallende, så dette må tas på alvor. Jeg er kontaktet av menn som gikk gjennom en barnefordelingssak for 20, 30 år siden. De opplevde det samme den gang, så det har nok ikke skjedd stort på dette området, sier Frellumstad.

VIL TA GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt sitt departement om å se på regelverket og vurdere om det er behov for lovendringer. Foto: Nina Hansen
VIL TA GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt sitt departement om å se på regelverket og vurdere om det er behov for lovendringer. Foto: Nina Hansen Vis mer