Ser igjen tiltalte for første gang etter halloween-drapet

Marius Løken er den første som i dag forklarer seg for retten om det som skjedde på halloween-nachspielet, da kameraten ble drept.

GUD: Da politiet ankom åstedet på Bislett natt til 30. oktober 2011 svar det skrevet «Gud» i blod på et av vinduene.  Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
GUD: Da politiet ankom åstedet på Bislett natt til 30. oktober 2011 svar det skrevet «Gud» i blod på et av vinduene. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag starter straffesaken mot den 23 år gamle mannen som står tiltalt for å ha drept Andreas Nilstad, knivstukket Marius Løken og truet en tredje mann (23) med kniv i en leilighet i Pilestredet i Oslo natt til 30. oktober 2011.

Marius Løken overlevde etter at han greide å stoppe en taxi som fikk fraktet ham til legevakta.

- Han er den første som i dag forklarer seg for retten, forteller hans advokat Karen Randi Forbrigd til Dagbladet.

Løken har ikke hatt noen kontakt med tiltalte etter drapsnatta.

- Det har ikke vært noen kontakt mellom dem, slik at dette er første gang han ser tiltalte igjen. Det blir vanskelig for ham, samtidig som han er spent på å høre tiltaltes forklaring, sier Forbrigd til Dagbladet.

Hun forteller at Løken blant annet vil forklare seg om de store fysiske og psykiske skadene han ble påført.

TILTALT: En 23 år gammel mann står tiltalt for drap i Oslo Tingrett.
TILTALT: En 23 år gammel mann står tiltalt for drap i Oslo Tingrett. Vis mer

- Det har vært en lang og smertefull vei tilbake til hverdagen for Marius. Ikke bare greide han å berge livet så vidt, han har også hatt stor sorg etter at en av hans beste venner ble drept, sier hun.

Ifølge sin forsvarer Harald Stabell gruer også den tiltalte 23-åringen seg til å se igjen vennen i retten i dag.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier Stabell til Dagbladet.

Tiltalte var innlagt på Dikemark psykiatriske sykehus i ukene etter hendelsen, men ble etterhvert overført til fengsel. Siden har fire ulike rettsakkyndige vurdert 23-åringen, og et sentralt spørsmål under rettssaken vil bli om retten anser ham som strafferettslig tilregnelig, eller ikke.

Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og 23-åringen selv at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Dagbladet følger rettsaken.