Valget i Sverige

- Ser ikke bra ut

Det borgerlige siden har et knapt overtak på den rødgrønne i det svenske valget, men det er så jevnt at ingen tør kåre en vinner.

SITTENDE STATSMINISTER: Magdalene Andersson hilser til partimedlene på nattens valgvake. Foto: AP/NTB
SITTENDE STATSMINISTER: Magdalene Andersson hilser til partimedlene på nattens valgvake. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble en følelsesmessig berg-og-dal-bane for Socialdemokraterna i Sverige. Partiet med statsminister Magdalena Andersson i spissen ble tidlig sett på som favoritter etter både SVT og TV4s valgprognoser tidlig søndag kveld.

Men mellom de to blokkene var det jevnt og bare timer seinere skulle stemningen gå fra glede til skuffelse.

Da kom nemlig de første tallene fra de svenske valgmyndighetene og plutselig ledet høyreblokken med ett fattig mandat. Ledelsen økte i løpet av natta til tre mandater, før det igjen gikk tilbake til det ene mandatet

I skrivende stund er 6243 av de 6578 valgkretsene telt opp og de rødgrønne har 174 mandater, mens de borgerlige har 175, ifølge Aftonbladet.

- Ser ikke bra ut

Partiveteranene hos Socialdemokraterna er skuffet over det som kan gå mot et flertall for høyresiden, på tross partiets sterke fremgang siden det forrige valget.

- Det ser ikke bra ut. Det ser ut som et maktskifte, sier Sosialdemokrat-veteran Lars Stjernkvist til Aftonbladet.

- Å gjøre et jevnt valg etter å ha regjert under vanskelige omstendigheter i åtte år – det er unikt for Europa. Norge har aldri hatt en regjering som har vunnet etter åtte år ved makten. At du nå i det minste har muligheten igjen er uvanlig. Men forventningene mine var større, sier partiveteran Leif Pagrotsky til avisa.

Andersson ville selv ikke snakke mye om oppturen for høyresiden.

- Blir det maktskifte, er det god tid til å analysere det, sa hun til Expressen på vei hjem.

NÅ: Er det Socialdemokraternas Magdalene Andersson eller Moderaternas Ulf Kristersson som blir Sveri... Vis mer

Resultat på onsdag

Den svenske valgmyndighetene opplyser at et foreløpig valgresultat først kommer på onsdag og at kåringen av en endelig vinner kan drøye enda lengre.

Derfor har ingen av partilederne tatt seieren eller tapet på forskudd. Anderssons parti har foreløpig rundt 30,5 prosent av stemmene.

- Nå må det svenske demokratiet gå sin gang, alle stemmer skal telles. Vi må ta med oss at vi har gjort et godt valg, sa Andersson fra valgvake-scenen

Hun tok likevel tid til å skryte av det foreløpige resultatet til sitt eget parti.

- Det er et sterkt valgresultat for sosialdemokratene. Og uansett hvordan det blir i det endelige valgresultatet, er det klart at det er gledelig at vi får økt tillit fra det svenske folket, sier Andersson til Expressen.

- Vil samle Sverige

På Moderaternas valgvake seint ut i nattetimene var det fortsatt en spent stemning til tross for at de på det tidspunktet hadde økt forspranget ytterligere. Det var en rolig partileder som inntok talerstolen, samtidig gjorde han det klart at med borgerlig flertall vil han forsøke å danne regjering.

- Sverige trenger samling. Jeg vil se til det som forener, men også respektere genuine politiske uenigheter. Jeg vil få i stand en voksen samtale i svensk politikk, sa partileder Kristersson på Moderaternas valgvake.

Partiet har gått noe tilbake. I øyeblikket ligger Moderaterna på 19 prosent, ned 0,8 prosentpoeng. Kristerssons stemme var rolig, og stemningen i lokalet avdempet under talen.

- Jeg vil be om tålmodighet. Vi får ikke et fullt valgresultat før onsdag. Om valgresultatet står seg, kommer jeg til å samle min side i politikken til samarbeid. Jeg vil være ydmyk, men vil gjøre alt jeg kan, sa Kristersson.

KAN BLI STATSMINISTER: Moderaterne-leder Ulf Kristersson. Foto: AFP/NTB
KAN BLI STATSMINISTER: Moderaterne-leder Ulf Kristersson. Foto: AFP/NTB Vis mer

Full jubel

For Sverigedemokraterna ser det ut til å bli et brakvalg. Slik ståa er nå har en av fem svenske velgere stemt på det omdiskuterte partiet med Jimmie Åkesson i spissen. Dermed ligger det an til å bli det nest største partiet, og det største på høyresiden.

Som de andre partilederne som har gått på scenen for å tale i Sverige, konstaterte Jimmie Åkesson at det er for jevnt til å si noe sikkert.

- Jeg skal ikke gå inn i den blokkampen. Vi har ikke noe klart resultat før på onsdag, sa Åkesson i sin tale søndag kveld.

- Men det vi vet, er at vi har gjort et fantastisk valg.

Han slo igjen fast at partiet ønsker å sitte i regjering, men sa ingenting om hvorvidt han vil være statsminister.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer