- Ser ikke ett gjenstående hus

- Fra helikopteret så vi ikke et eneste gjenstående hus i Nahrin og i landsbyene rundt, sier general Khalil. 5000 mennesker kan ha mistet livet i det kraftige jordskjelvet i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1800 mennesker er rapportert funnet omkommet i ruinene etter jordskjelvet, som rammet byen Nahrin og landsbyene rundt. Sentrum for skjelvet, som målte 6 på richters skala, lå 15 mil nord for hovedstaden Kabul.

Offisielle talsmann for den midlertidige regjeringen i Kabul frykter at 5000 mennesker kan ha mistet livet. Bare i byen Nahrin bodde det 10 000 mennesker. General Khalils rapport fra området er voldsom. Han rapporterer at han ikke så et eneste helt hus i byen Nahrin, og heller ikke i landsbyene rundt byen, da de fløy over katastrofeområdet i helikopter.

Skjelvet var så kraftig at de kunne merke det også i Peshawar og Islamabad i Pakistan.

Kraftige etterskjelv

Kraftige etterskjelv, ulendt terreng, ødelagte veier og vintervær gjør det vanskelig å ta seg inn til jordskjelvområdet, men flere hjelpeorganisasjoner har allerede begynt å få inn tepper og telt til de som har mistet sine hjem.

Afghanske myndigheter opplyser at 30 000 hus er ødelagt av jordskjelvet.

Mange av husene i området er bygd på samme måte som de har gjorde for flere hundre år siden i Afghanistan.

Jordskjelvet startet mandag, men kraftige etterskjelv rammet området også i kveld.

Nyhetskanalen CNN melder at samme område ble rammet av et kraftig jordskjelv også i 1998. DA mistet 7000 mennesker livet.

Afghanistans innenriksminster Yunus Qanuni besøkte jordskjelvområdet i dag.

- Det er utenfor vår rekkevidde å håndtere denne situasjonen alene, sa Qanuni. Han ber nå om internasjonal hjelp til jordskjelvofrene.

En FN-representant i Geneve advarte i kveld om at jordskjelvet kan ha rammet langt flere områder enn Nahrin og Burqa.

- Det virker som om dentte jordskjelvet er langt større enn først antatt, og at det langt fra bare har rammet Nahrin og Bueqa, sier Elizabeth Byrs, FNs talskvinne for bistandsarbeid, til BBC.

<B>BER OM HJELP: Afghanistans innenriksminister ber verden om hjelp etter jordskjelvet. Her er det hans pressetalsmann, Yusuf Nuristani, som viser hvor jordskjelvet rammet hardest.
<B>JORDSKJELV I 1998: For fire år siden rammet et kraftig jordskjelv den samme provinsen som gårsdagens jordskjelv i Afghanistan. Skjelvet skal ha tatt livet av 7000 mennesker.
<B>JORDSKJELV 4. MARS: Den 4. Mars i år rammet et jordskjelv regionen Samangen i Afghanistan. Jordskjelvet skal ha målt 7,2 på richters skala. Ødeleggelsene på landskapet var svært kraftige.