Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ser ikke klimaproblemer for bare trær?

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Kyoto-protokollen handler ikke bare om å redusere utslippene av klimagasser, den åpner også for at land kan plante skog eller gjennomføre andre tiltak som medfører økt opptak av CO2. Dette kan gjøre det mulig for et land som Norge å sette i gang nye forurensende prosjekter mot at vi planter trær nok til å sluke de nye utslippene av klimagasser.
Det er stor vitenskapelig usikkerhet knyttet til skogens evne til å lagre CO2. Mye tyder på at klimaendringer vil omgjøre skog fra CO2-sluk til utslippskilde. Det er derfor bestemt at FNs klimapanel skal lage en ny spesialrapport om CO2-sluk.
Flere land, blant annet EU, mener alle beslutninger om skog bør utsettes til etter at denne rapporten er lagt fram i år 2000. Sammen med blant annet USA og Japan kjemper Norge for at skogsspørsmålet skal på dagsorden allerede i Buenos Aires.
I dag fører avskoging til langt større CO2-utslipp enn nyplanting er i stand til å ta opp. Det blir derfor rart å snakke om skogprosjekter som skal tilltate økt forurensning. I verste fall vil forhastet utvikling av regelverket for binding av CO2 føre til at vi fortsetter å forurense i vår del av verden, samtidig som vestlige skogselskaper driver rovhogst i den tredje verden. Begge deler vil føre til økte globale utslipp av klimagasser.
De som kjemper for at skog skal diskuteres allerede i dag virker mer opptatt av å slippe unna dyre reduksjonstiltak enn av å bekjempe klimatrusselen. Norge burde i det minste ha tålmodighet nok til å vente på et skikkelig vitenskapelig grunnlag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media