Ser ikke varseltegn

Foreldre tror de vil se tegnene hvis barnet deres vurderer selvmord. De tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten alle amerikanske foreldre mener de vil oppdage om avkommet er deprimert eller strever med selvmordstanker. Men en ny undersøkelse tyder på at to av tre tenåringsdepresjoner ikke oppdages og at ungdommene dermed kan havne i en livstruende situasjon.

Columbia universitet i New York har sponset undersøkelsen, som omfattet 900 foreldre av barn under 18 år. 90 prosent av foreldrene mente de ville oppdage om barnet deres var deprimert eller gikk med selvmordstanker.

Men undersøkelsen tyder på at foreldrene bare ser faresignalene i en tredel av tilfellene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Barnepsykiateren David Shaffer mener at mellom 4 og 5 prosent av alle tenåringer lider av depresjon. I USA tilsvarer det 750.000 ungdommer til enhver tid. Ifølge dr. Shaffer gjør en halv million så alvorlige forsøk på selvmord at de må behandles av medisinsk personell.

Selvmord er tredje viktigste dødsårsak blant tenåringer i USA. 1700 tar sitt eget liv hvert år.

Shaffer mener symptomene ofte er vage og at foreldrene ikke oppfatter dem. Han sier deprimerte ungdommer hyppig er oppfarende og at de lett lar seg vippe av pinnen.