- Ser ingen Bøhler-effekt

Senterpartiet kutter storbytilskuddet mens de fosser fram i Oslo med Jan Bøhler i spissen. Det provoserer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

REAGERER: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener Senterpartiet driver markeringspolitikk når de som eneste parti kutter til storbyene. Foto: Jil Yngland / NTB
REAGERER: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener Senterpartiet driver markeringspolitikk når de som eneste parti kutter til storbyene. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en politisk markering mot seks Ap-styrte byer, og et ønske fra Senterpartiet om mer konflikt mellom by og land, sier Raymond Johansen.

Han viser til Senterpartiets alternative budsjett der partiet foreslår nesten en halvering av storbytilskuddet. Bare for Oslo kommune utgjør Sp-kuttet 130 millioner kroner, påpeker byrådslederen.

Ap-Raymond må ty til bibelske bilder for å beskrive Senterpartiets forhold til Oslos pengesekk.

- Jeg vet at Oslos kommunebudsjett tradisjonelt har vært en slags Sareptas krukke for Senterpartiet. Men det overrasker meg at dette får fortsette i 2021, sier Johansen.

For Johansen hadde tro på at det var nye tider i Senterpartiet.

- Senterpartiet har valgt å breie seg ut ved å si at de nå også vil engasjere seg i storbypolitikk. Jan Bøhler har tatt med Trygve Slagsvold Vedum til Groruddalen noen ganger, men jeg ser ingen Jan Bøhler-effekt her. Storbykuttet er faktisk 100 millioner kroner mer i 2021 enn hva Senterpartiet foreslo for 2020. Er det nye engasjementet for byene bare snikksnakk? spør Johansen retorisk.

- Identisk tilskudd

Mens Raymond Johansen styrer Oslo har Senterpartiet de siste månedene forsynt seg grovt med velgerne hans. Det har eskalert etter at Ap- og Groruddalen-profilen Jan Bøhler meldte overgang til nettopp Senterpartiet etter at han lå an til å miste den sikre plassen til Stortinget.

Nå topper Bøhler Senterpartiets Oslo-liste og partiet kan ifølge målingene komme inn med to mandater. I hvert fall ett av dem kniper de rett fra Arbeiderpartiet.

I VINDEN: Jan Bøhler meldte i høst overgang fra Ap til Sp og er listetopp i Oslo. Oslo-sjef Raymond Johansen ser imidlertid ingen Bøhler-effekt for Senterpartiets politikk. Foto: Berit Roald / NTB
I VINDEN: Jan Bøhler meldte i høst overgang fra Ap til Sp og er listetopp i Oslo. Oslo-sjef Raymond Johansen ser imidlertid ingen Bøhler-effekt for Senterpartiets politikk. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Det er finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik som svarer på angrepene fra Raymond Johansen. Han er overrasket over angrepet fra Arbeiderpartiet.

- Vi har omtrent identisk tilskudd til Oslo som Arbeiderpartiets alternative budsjett for neste år. Ap har 364 millioner mer enn regjeringen, mens vi har 356 millioner. Det er litt fascinerende at Raymond Johansen velger så harde ord når vi ligger så nærme hverandre, sier Gjelsvik, som reagerer på at Johansen trekker fram Bøhler.

- Jeg synes det er litt trist at Raymond Johansen tar et sånt personfokus i stedet for å lese innholdet i budsjettet vårt, sier Sp-toppen.

- Kler ikke en byrådsleder

Raymond Johansen påpeker at det likevel bare er Senterpartiet som vil forsyne seg med storbypengene.

- Jeg er fullt klart over at kommunene generelt ville fått et bedre kommuneopplegg med både Senterpartiets budsjettalternativ akkurat som Arbeiderpartiets alternativ. Men det er bare Senterpartiet som direkte kutter i storbyene. Senterpartiet har også foreslått å kutte hver femte krone staten bidrar med til å bygge kollektivtransport i og rundt Oslo, poengterer Johansen, som ikke føler seg sett av Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet.

- Oslo er hardest rammet av coronaen i Norge med hvert tredje smittetilfelle. Ingen har større kostnader enn oss til å håndtere pandemien, og ingen har et større inntektstap. Likevel mener altså Senterpartiet at Oslo kommune og de andre storbyene skal ta nok et kutt.

Sigbjørn Gjelsvik mener på sin side Johansen skaper innbilte motsetninger mellom Ap og Sp, og forteller at han selv nylig har møtt restauranteiere i Oslo.

- Det er uklokt å skape motsetninger som ikke eksisterer. Oslo er veldig hardt rammet på mange områder og har behov for en kraftfull coronapakke. Vi har ikke noe behov for å slå hardt tilbake mot Raymond Johansen og Ap, men utfall av den typen som kommer her synes jeg ikke kler en byrådsleder, sier Gjelsvik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer