Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadia Tajik vil forby barneekteskap:

Ser ingen grunn til å utsette ekteskapsforbud

Med særskilte tillatelser kan 16-åringer gifte seg i Norge, noe politikerne mener bør forbys. Ordningen er fra en tid hvor jenter ikke måtte havne «i ulykka», altså å bli gravide utenfor ekteskap, mener Hadia Tajik.

ENKELT: Det fins både vanskelige og enkle lovspørsmål, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, og sier at dette er et enkelt et. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENKELT: Det fins både vanskelige og enkle lovspørsmål, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, og sier at dette er et enkelt et. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under ekteskapslovens første paragraf, kan barn ned til alderen av 16 år gifte seg hvis de riktige vilkårene er oppfylt. Det må foreligge tillatelse fra foreldre og Fylkesmannen, samt sterke grunner for å inngå ekteskapet.

Etter lovforslagets behandling av Familie- og kulturkomiteenav, ble det klart at høyre- og venstresiden er enige om at barneekteskap bør bli forbudt. Uenigheten oppstår med spørsmålet om hvor fort og hvordan forbudet skal vedtas.

Gammeldags tenkning

- Unntaksordningen som gir 16-åringer mulighet til å bli gift, er en gammel «ærbarhetsregel» fra en tid hvor jenter ikke måtte havne «i ulykka», altså å bli gravide utenfor ekteskap. Denne gammeldagse skam- og ære-tenkningen må vi komme forbi, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik.

Lovendringen vil gjøre 18 til laveste alder for ekteskapsinngåelse i Norge, uten unntak. Å forhindre ekteskapsinngåelser for barn mellom 16 og 18 år sender også et signal til andre land om at barneekteskap ikke kan aksepteres, heter det i forslaget.

- Barn skal ikke gifte seg, punktum, sier Tajik.

Tajik ser ingen grunn til at høyresiden vil utsette lovendringen, da de allerede har sagt at det enige i at barneekteskap bør bli forbudt.

- Det fins kompliserte lovspørsmål og det fins enkle lovspørsmål, og dette er et veldig enkelt lovspørsmål, sier Tajik.

Tajik og hennes kolleger i Arbeiderpartiet, Lene Vågslid, Jan Bøhler og Maria-Karine Aasen-Svensrud sendte forslag om lovendringen 14. november i fjor, med håp om at det skulle tre i kraft 1. januar i år.

Slik gikk det ikke.

Mandag ble det ytterligere dyttet fram i tid, da forslaget gikk gjennom behandling i Stortinget mandag, men høyresiden valgte å ikke vedta forslaget.

Ønsker ordinær saksbehandling

Høyres Marianne Haukland sier at Høyre ikke vil vedta en lovendring før berørte parter har fått muligheten til å uttale seg gjennom at lovendringen er på høring.

Ifølge komitéens flertall, altså representantene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, vil forbudet vil stå sterkere juridisk dersom lovendringen gjennomgår ordinær saksbehandling.

- Vi ønsker at lovforslaget skal gjennomgå ordinær lovbehandling, som innebærer at saken skal være på høring. Regjeringen har hatt saken på høring, og gjennomgår nå høringsuttalelsene, sier Haukland.

Imøteser snart behandling

- Det er synd at høyresiden ikke ville vedta forslaget under behandlingen i Stortinget i dag, men vi imøteser lovforslaget fra dem og håper det kommer så raskt som mulig, sier Tajik.

Haukland regner med at lovforslaget vil bli behandlet i Stortinget etter ordinær saksbehandling i løpet av våren.

Viktig med innspill

- Høyre står fast ved prinsippet om at nye lover skal sendes ut på høring, slik at de som er berørt av dem får uttale seg. Vanlig praksis bør ikke omgås selv om det er flertall for det på Stortinget. Flere har levert inn høringsinnspill som vil spille en rolle i den helhetlige vurderingen lovendringen, sier Haukland og fortsetter:

- Viktig at vi får innspill på om det øvrige lovverket, som sikrer at ekteskap skal skje mellom to samtykkende personer. Alle som gifter seg i Norge skal være myndig.

Ved å legge inn lovendringen for behandling i Stortinget uten å ha den til høring, mener Haukland at Arbeiderpartiet fører en praksis som strider med den demokratiske tradisjonen vi har for helhetlig behandling av lovendringer i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling