Russlands invasjon av Ukraina:

- Ser ingen løsning

Så lenge Vladimir Putin er ved makta, må Russland - eller Ukraina - gå på et sviende nederlag før krigen får en løsning, mener en av USAs ledende Russland- og Ukraina-eksperter.

INGEN LØSNING: En russisk seier ser fundamentalt annerledes ut enn en ukrainsk seier, og motsetningen gir ingen rom for kompromisser. Derfor kan ikke krigen i Ukraina få en annen løsning enn en militær, mener amerikansk ekspert. Foto: AP / NTB
INGEN LØSNING: En russisk seier ser fundamentalt annerledes ut enn en ukrainsk seier, og motsetningen gir ingen rom for kompromisser. Derfor kan ikke krigen i Ukraina få en annen løsning enn en militær, mener amerikansk ekspert. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Så lenge Vladimir Putin sitter i Kreml kommer Ukraina og Russland aldri til å finne en diplomatisk løsning på krigen som er akseptabel for begge landene.

Det mener den amerikanske professoren Alexander Motyl, en av USAs ledende Russland- og Ukraina-eksperter.

I et intervju med Dagbladet forteller Motyl at den eneste måten å tvinge Putin til å stanse krigen på ukrainsk jord, er ved et sviende nederlag. For enten Russland eller Ukraina.

BLIR BESKUTT: Videoen skal vise fremmedlegionen i Ukraina i harde kamper i nærheten av byen Severodonetsk, øst i Ukraina. Video: Telegram, AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Seier betyr ødeleggelsen

En seier for Putins Russland ser vidt forskjellig ut fra en ukrainsk seier. Den fundamentale motsetningen er årsaken til at det ikke finnes rom for kompromisser, mener professoren, som underviser og forsker ved Rutgers universitet.

En ukrainsk seier er synonymt med å drive russiske styrker enten ut av Ukraina, eller tilbake til områdene av Donbas som var okkupert før 24. februar, forteller Motyl.

- En russisk seier betyr ødeleggelsen av hele Ukraina og dets folk. Det gjør russerne allerede i Øst-Ukraina, og de vil måtte fortsette å sønderknuse byer og sivilbefolkningen. Alt annet enn det er, objektivt sett, et nederlag for Russland, fordi det vil innebære en langvarig geriljakrig som til syvende og sist vil senke Russland, sier han til Dagbladet.

Motyl ser imidlertid ikke bort fra at Putins sensur- og propagandaapparat kan spinne et nederlag til en seier.

- Problemet med dét er at selv om de fleste russere ville ha kjøpt den historien, ville de fleste i eliten ha visst at Putin hadde skapt en katastrofe, sier professoren.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

«Russiske fordel»

Den amerikanske Russland- og Ukraina-eksperten er overbevist om at Ukraina kan klare å drive russiske styrker ut av selv Donbas, hvor russiske hybridstyrker har ligget i krig med ukrainske regjeringsstyrker i åtte år - siden 2014.

- Ukraina har bedre soldater. Den eneste russiske fordelen er antall våpen, sier Motyl.

Og den fordelen vil utjevnes med tid, mener professoren.

- Når Ukraina får våpnene de trenger, vil de være i stand til å drive russerne bakover, sier han.

Motyl mener det også er viktig å huske på at russernes arsenal krymper i takt med at Ukrainas arsenal stadig vokser.

- Russerne går tomme for missiler og moderne stridsvogner. De har også store vansker med å fylle på med styrker. Moralen er i tillegg lav, og de fleste russere er motstandere av massemobilisering, sier professoren.

Derfor trekker han følgende konklusjon:

- Putin er i trøbbel.

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Ingen løsning med Putin

Et russisk nederlag kan også ta ulike former, mener Motyl. For Russland vil det være et nederlag hvis ukrainerne ganske enkelt driver dem ut av Ukraina.

- Men tapet vil være enormt hvis Putin blir tvunget til å gå av og en maktkamp med massedemonstrasjoner finner sted og det blir et regimeskifte.

Hvor sannsynlig det er, er vanskelig å anslå, men Motyl har tidligere redegjort for hvorfor han mener det ikke er umulig i en kronikk i det nettbaserte forsvars- og sikkerhetstidsskriftet 19fortyfive.

- Klarer du å se for deg en mulig løsning på konflikten som både Russland og Ukraina finner akseptabel?

- Nei, jeg ser ingen løsning med Putin. Hvis han forsvinner, ville begge sider kunne ha vært i stand til å finne fram til en russisk tilbaketrekking til grensene før 24. februar og muligens innledet forhandlinger om Donbas og Krim-halvøya, svarer Motyl.

- En av sidene vinne, legger han til.

MINEFELT: Mange områder i Ukraina er minelagt - det får denne russiske stridsvognen og dens besetning erfare. Video: Reddit. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Ingen garantier

Skulle Ukraina tvinge russerne tilbake til sitt eget territorium og en våpenhvile- eller fredsavtale bli signert, vil ikke det i seg selv løse konflikten.

Det finnes ingen garantier i verden som kan tvinge Russland til å holde ord, mener Motyl.

- Derfor er det eneste som kan forhindre en ny russisk invasjon et ukrainsk Nato-medlemskap, som er mer sannsynlig nå enn før krigen, eller å forsyne Ukraina med nok militær kapasitet til å selv kunne forsvare mot enhver russisk trussel, sier professoren.

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Og skulle Ukraina, gjennom betydelig vestlig våpenstøtte, få et klart overtak på den ukrainske slagmarken, bør vestlige myndigheter allerede ha stilt seg spørsmålet:

«Kan Russland angripe Vesten?»

Motyl tar i en kronikk i 19fortyfive til orde for at selv om det er svært usannsynlig, bør vestlige regjeringer stille seg spørsmålet han selv karakteriserer som «alarmistisk».

- Lærdommen man kan trekke ut av å stille seg slike spørsmål, er at Russland er uforutsigbart. Derfor må vi også være forberedt på en rekke mulige scenarioer, fra de gode til de dårlige, sier professoren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer