Så lenge Vladimir Putin sitter i Kreml kommer Ukraina og Russland aldri til å finne en diplomatisk løsning på krigen som er akseptabel for begge landene.
Det mener den amerikanske professoren Alexander Motyl, en av USAs ledende Russland- og Ukraina-eksperter.
I et intervju med Dagbladet forteller Motyl at den eneste måten å tvinge Putin til å stanse krigen på ukrainsk jord, er ved et sviende nederlag. For enten Russland eller Ukraina.
- Seier betyr ødeleggelsen
En seier for Putins Russland ser vidt forskjellig ut fra en ukrainsk seier. Den fundamentale motsetningen er årsaken til at det ikke finnes rom for kompromisser, mener professoren, som underviser og forsker ved Rutgers universitet.
En ukrainsk seier er synonymt med å drive russiske styrker enten ut av Ukraina, eller tilbake til områdene av Donbas som var okkupert før 24. februar, forteller Motyl.

«Putins mareritt»: - Økt kraftig
- En russisk seier betyr ødeleggelsen av hele Ukraina og dets folk. Det gjør russerne allerede i Øst-Ukraina, og de vil måtte fortsette å sønderknuse byer og sivilbefolkningen. Alt annet enn det er, objektivt sett, et nederlag for Russland, fordi det vil innebære en langvarig geriljakrig som til syvende og sist vil senke Russland, sier han til Dagbladet.
Motyl ser imidlertid ikke bort fra at Putins sensur- og propagandaapparat kan spinne et nederlag til en seier.
- Problemet med dét er at selv om de fleste russere ville ha kjøpt den historien, ville de fleste i eliten ha visst at Putin hadde skapt en katastrofe, sier professoren.
«Russiske fordel»
Den amerikanske Russland- og Ukraina-eksperten er overbevist om at Ukraina kan klare å drive russiske styrker ut av selv Donbas, hvor russiske hybridstyrker har ligget i krig med ukrainske regjeringsstyrker i åtte år - siden 2014.
- Ukraina har bedre soldater. Den eneste russiske fordelen er antall våpen, sier Motyl.
Og den fordelen vil utjevnes med tid, mener professoren.

«Usynlig» våpen kan bli avgjørende
- Når Ukraina får våpnene de trenger, vil de være i stand til å drive russerne bakover, sier han.
Motyl mener det også er viktig å huske på at russernes arsenal krymper i takt med at Ukrainas arsenal stadig vokser.
- Russerne går tomme for missiler og moderne stridsvogner. De har også store vansker med å fylle på med styrker. Moralen er i tillegg lav, og de fleste russere er motstandere av massemobilisering, sier professoren.
Derfor trekker han følgende konklusjon:
- Putin er i trøbbel.
- Ingen løsning med Putin
Et russisk nederlag kan også ta ulike former, mener Motyl. For Russland vil det være et nederlag hvis ukrainerne ganske enkelt driver dem ut av Ukraina.
- Men tapet vil være enormt hvis Putin blir tvunget til å gå av og en maktkamp med massedemonstrasjoner finner sted og det blir et regimeskifte.
Hvor sannsynlig det er, er vanskelig å anslå, men Motyl har tidligere redegjort for hvorfor han mener det ikke er umulig i en kronikk i det nettbaserte forsvars- og sikkerhetstidsskriftet 19fortyfive.

- Samler Putins avføring
- Klarer du å se for deg en mulig løsning på konflikten som både Russland og Ukraina finner akseptabel?
- Nei, jeg ser ingen løsning med Putin. Hvis han forsvinner, ville begge sider kunne ha vært i stand til å finne fram til en russisk tilbaketrekking til grensene før 24. februar og muligens innledet forhandlinger om Donbas og Krim-halvøya, svarer Motyl.
- En av sidene må vinne, legger han til.
Ingen garantier
Skulle Ukraina tvinge russerne tilbake til sitt eget territorium og en våpenhvile- eller fredsavtale bli signert, vil ikke det i seg selv løse konflikten.
Det finnes ingen garantier i verden som kan tvinge Russland til å holde ord, mener Motyl.
- Derfor er det eneste som kan forhindre en ny russisk invasjon et ukrainsk Nato-medlemskap, som er mer sannsynlig nå enn før krigen, eller å forsyne Ukraina med nok militær kapasitet til å selv kunne forsvare mot enhver russisk trussel, sier professoren.
Og skulle Ukraina, gjennom betydelig vestlig våpenstøtte, få et klart overtak på den ukrainske slagmarken, bør vestlige myndigheter allerede ha stilt seg spørsmålet:
«Kan Russland angripe Vesten?»
Motyl tar i en kronikk i 19fortyfive til orde for at selv om det er svært usannsynlig, bør vestlige regjeringer stille seg spørsmålet han selv karakteriserer som «alarmistisk».
- Lærdommen man kan trekke ut av å stille seg slike spørsmål, er at Russland er uforutsigbart. Derfor må vi også være forberedt på en rekke mulige scenarioer, fra de gode til de dårlige, sier professoren.