Forblir optimist: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets kommer med nye oljeprisestimater til uken, men vil fortsatt tilhøre de mest optimistiske. Foto: Finansavisen
Forblir optimist: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets kommer med nye oljeprisestimater til uken, men vil fortsatt tilhøre de mest optimistiske. Foto: FinansavisenVis mer

Ser ingen oljekrise fra Kina

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror Kina vil bidra positivt på etterspørselen etter olje i år, og venter fortsatt en oljepris på over 50 dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En oljepris på over 50 dollar fatet i 2016 ser stadig mer optimistisk ut. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er blant dem som tror den vil ligge over dette i år, skriver Finansavisen.

- Jeg tror Kina vil være en solid bidragsyter for oljeetterspørselen i 2016. Bensinetterspørselen vil vokse, og med en lav oljepris vil landet bygge råoljelagre, sier Kjus.

Frykt for lavere økonomisk vekst i Kina er en av faktorene som har sendt oljeprisen kraftig ned de seneste dagene. Den kinesiske sentralbanken har også fortsatt å svekke sin valuta, noe som gjør det mer kostbart for kineserne å importere råvarer. Dermed begynner markedsaktørene å bekymre seg for at oljeetterspørsel i Kina skal svekke seg, og prisene sendes ned.

I begynnelsen av uken ble et fat Brent-olje handlet til over 37 dollar, men i går morges hadde oljeprisen falt under 32,20 dollar, før den styrket seg litt igjen og ble handlet til i underkant av 34 dollar.

- Det som skjer i Kina kommer på toppen av en situasjon med for mye olje. Overskudd av olje i seg selv betyr ikke at oljeprisen skal falle, men nå er det det frykt for resesjon, sier Kjus.

Finansielt nedsalg Han tror ikke at oljeprisfallet nødvendigvis gjenspeiler at oljeetterspørselen i Kina har falt, og mener prisfallet ikke dreier seg om fundamentale endringer i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når vi får statistikk over kjøp og salg av olje for denne uken, så venter jeg at den vil vise at de finansielle aktørene har solgt seg videre ned. Dette har med psykologi og sentiment å gjøre, sier han.

I 2015 bidro økt etterspørsel etter bensin til at oljeetterspørselen i Kina steg, og Kjus tror bensinmarkedet, som er konsumdrevet, vil fortsette å vokse.— I både Kina, India og USA venter jeg at bensinmarkedet gjør det like bra som i fjor.

Mens den globale etterspørselen etter olje steg med 1,8 millioner fat i 2015, venter han en vekst på 1,4 millioner fat i år og 1,1 millioner fat i 2017.

Justerer estimater Det seneste oljeprisfallet får analytikerne til å gå gjennom sine oljeprisestimater for 2016 på nytt.

Ved inngangen til 2016 ventet oljeekspertene at oljeprisen i gjennomsnitt ville ligge på 50 dollar fatet i år, ned fra 53 dollar i 2015. I november var Kjus blant de optimistiske da han så for seg en oljepris på 60 dollar fatet i 2016. Han venter å holde seg i øvre enden av skalaen.

- Jeg kommer til å justerer litt på tallene, men endrer ikke retningen. Oljeprisen skal opp, og jeg ønsker å bli husket for at jeg var mer positiv enn konsensus, sier DNB-analytikeren.
 

Flere nyheter: Skremmende boligmarked: Salgstiden er firedoblet
- Han sa jeg ikke så ut som en ingeniør
Knut Anton Mork får regjeringsoppdrag