- Ser jentene som skyggepersoner

Aktor sår tvil om sannheten i Jan Helge Andersens forklaring. Andersen har ingen forklaring på hvorfor jentene hadde på seg hverandres klær da de ble funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Andersen håpet han lenge at kameraten ikke ville drepe Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8). Da han selv fikk kniven i hånden, skal han ifølge politiavhøret ha tenkt:

«Hva er det jeg holder på med? Hvorfor har Viggo puttet meg i denne situasjonen her?»

Andersen hevder likevel bestemt at han helt frem til drapet ikke hadde avgjort om han skulle drepe den ene av de to jentene. Likevel satte han seg ned ved den gjenlevende jenta og overtok kniven. Viggo Kristiansen satt rett ved ham.

- Tenkte du på at du kunne drepe Viggo? spurte aktor og statsadvokat Edward Dahl.

Andersen tenkte lenge før han svarte:

- Nei det tror jeg ikke jeg gjorde. Jeg tror ikke jeg hadde noe mer overtak enn når jeg ikke hadde kniven. Det er på bakgrunn av når vi har lekeslåss, sa han.

Litt tidligere ble han spurt om han ikke kunne ha stukket av fra stedet eller reddet Stine Sofie Sørstrønen, som fortsatt var i live.

- Det vet jeg ikke.

Samme svar ga han på om han trodde at Viggo ville ha fulgt etter ham og drept ham om han hadde flyktet:

- Det vet jeg ikke.

Andersen hadde deretter tatt livet av den andre jenta.

På flere spørsmål rundt drapene sa Jan Helge Andersen at han ikke husket.

- Nå er det jo så lenge siden, da glemmer en litt. Nå ser jeg jentene som skyggepersoner, jeg kan ikke skille dem fra hverandre, sa han.

Etter drapet skjulte guttene likene i noen busker rett ved. Andersen innrømmet at det var han som skar grener av buskene rundt åstedet for å skjule jentene. Kristiansen tok nedfall fra bakken og strødde på området slik at det så urørt ut.

Deretter gikk de hjemover til boligområdet Eg, ifølge 20-åringen. Halvveis skilte de lag, men først ble de enige om et alibi: De ble enige om at Kristiansen skulle si at han hadde vært i bua foran huset sitt og at Andersen hadde vært på joggetur.

Etterpå møttes de to hjemme hos Kristiansen. Viggo Kristiansen ringte to kamerater som deretter kom opp. På denne måten prøvde de å skaffe seg alibi.

Utover ettermiddagen må Andersen nå forklare seg om de tingene som ikke stemmer med politiets funn. Blant annet hevder han at jentene selv tok på seg klærne sine. De skal ikke ha stått på samme sted, ifølge Andersen. Men han har ingen forklaring på hvorfor de to jentene likevel hadde fått byttet klær da de ble funnet drept. Forklaringen stemmer heller ikke med hvordan jentene lå da de ble funnet søndag kveld 21. mai i fjor.

Mens Andersen forklarer seg, sitter Kristiansen på samme måte som i går: Med albuene i pulten foran seg mens han noterer på gule lapper. Han støtter panna i hånda og skjuler øynene. Bare en gang har han sluttet å skrive: Da Andersen beskrev hvordan han selv skal ha begått drapet mot den forsvarsløse jenta. Da satt Kristiansen stille og kikket ned. Bare ansiktsfargen avslører at han reagerer på det som blir sagt.

Mødrene til Stine Sofie og Lena følger saken også i dag. I går måtte moren til Stine Sofie forlate salen under deler av forklaringene til Jan Helge Andersen. Hans egne foreldre har flyttet seg til et hjørne bakerst i salen, der de får mest mulig fred.

Andersens forklaring i Kristiansand byrett fortsetter utover ettermiddagen.

Jan Helge Andersen