Ser langt etter hjelp

BÆRUM (Dagbladet): Gunnar Guldbrandsen (86) legger venstre øye inntil forstørrelsesglasset. - Jeg har ikke sjangse til å lese regninga - selv ikke med denne lupa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I familie og hjemmehjelps fravær må han få naboen til å lese brev og regninger. I fjor sommer kom en kar fra Hjelpemiddelsentralen i Akershus på besøk. Gunnar ble lovet en lese-TV, et apparat som forstørrer aviser og regninger så de blir leselige for 86-åringen.

- Jeg skulle få en skjerm så jeg kunne lese brev. Etter noen måneder ringte jeg Hjelpemiddelsentralen, som sa de skulle komme tilbake til det. Nå er det gått et halvt år, og jeg har ikke hørt noe fra dem. Så jeg lurer på om de har tenkt å vente til jeg dauer.

Penger ska'rem ha

- Skal jeg skru på komfyren, må jeg bruke lupe. Jeg ringte Hjelpemiddelsentralen for en måned siden. Da sa de at skjermen min lå på dataen. Jeg har vært hos dem flere ganger: Det går alltid så tregt å få noe. Jeg vil som sagt ha skjermen før jeg dauer. Ikke får jeg lest brev heller.

- Får du mye brev?

- Mest fra kommunen, som skal ha betaling for alle hjelpetjenester: søppeltømming, kloakk og feiing. Og det skal de ha på forskudd. Men jeg må vente.

Fru Martinsen

Han er en spretten 86-åring, men har verken familie eller hjemmehjelp.

I forrige måned fikk Gunnar lungebetennelse. Tastene på telefonen ved senga var for små til at han klarte å ringe etter hjelp. Ett trykk på trygghetsalarmen, og brannvesenet kom - og skaffet ham lege.

- Bekkestua brannvesen gjør en vidunderlig jobb, sier han.

Og så naboen, da. Fru Martinsen.
- Hu kommer bort og leser regninger og hjelper meg å få dem betalt. Og svigerdattera hennes rer opp senga og slikt.

- Men jeg har betalt skatt til Bærum kommune i 70 år, og betaler fortsatt 4000 kroner skatt i måneden uten å få noe tilbake. Hjemmehjelp får jeg ikke. Det er i hvert fall på tide at jeg får en sånn skjerm.

Hjelp før påske

Gunnar får trolig sin forstørrende lese-TV til påske, sier sjefen for Hjelpemiddelsentralen.

Jon Sandberg, administrasjonssjef ved Hjelpemiddelsentralen i Akershus, bekrefter at «utredningen», som han kaller det, av Gulbrandsens behov startet i fjor i august/september.

- Men det tok en stund før vi fant ut hva slags apparat han måtte ha. Så han signerte ikke søknaden om en forstørrende lese-TV før 6. november i fjor. Først 5. mars i år vedtok vi at han skulle få apparatet. Så skal det fraktes fra Danmark. Så jeg tror nok at Gulbrandsen får det til påske, sier administrasjonssjefen.