Ser likheter mellom opptøyene i Paris, Midtøsten og Oslo

120 innbrakte kan til sammen få over en million i bøter. Yngstemann politiet kjørte vekk var 13.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste politiet at rundt 130 mennesker ble pågrepet i løpet av lørdag ettermiddag og kveld, i anledning demonstrasjonene mot bombingen på Gazastripen og opptøyene som fulgte.

10 av de pågrepne i gårsdagens opptøyer var under 16. De ble tatt hånd om av barnevernet og hentet hos politiet av foreldre. Den yngste var 13 år gammel.

Nesten samtlige ble anhold ved den israelske ambassaden i går kveld etter at politiet brukte tåregass for å spre grupper med ungdommer.

9000 kroner stykket
Sent i går kveld var antallet som var under 18 år ikke avklart, men mange av de som ble tatt med bort av politiet utenfor den israelske ambassaden var trolig ikke myndige. Rundt 120 personer kan vente seg bøter på 9000 kroner for ordensforstyrrelse.

Det betyr i så fall at de totalt vil bidra til statskassen med nesten 1,1 millioner kroner.

De aller fleste som ble innbrakt får et brev med forelegget i posten - etter løslatelsen, ifølge politiet.

Det ble i registrert 14 tilfeller av skadeverk i løpet av kvelden. To på politiets biler - flere butikkvinduer ble også knust.

Trenger bevis
- Men vi trenger beviser i hvert enkelt tilfelle for å kunne ilegge disse bøtene. Flere vil trolig slippe på grunn av manglende bevis, eller fordi de faktisk bare var på feil sted til feil tid, sier politijurist Kai Spurkland til Dagbladet.no.

Politiet vil bruke videomateriale og sammenholde politifolks egne rapporter for å avgjøre hvem som ilegges bøter. Med unntak av åtte personer, anmeldt for vold mot politiet og skadeverk, er planen at alle slippes natt til søndag etter registrering.

Fant stein- og flaskelagre
De første som ble anholdt, en gruppe med tilknytning til blitzmiljøet, ble brakt inn etter et voldelig sammenstøt med politiet allerede før den fredelige delen av demonstrasjonen på Eidsvolls plass utenfor Stortinget klokka 14.

- De motsatte seg ransaking, sier stabsjef Johan Fredriksen.

Etter det Dagbladet.no kjenner til ble flere personer kontrollert under demonstrasjonen på Eidsvolls plass, fordi politiet fryktet at denne ville bidra til bråk seinere.

Arrangørens egne vakter forsøkte å stoppe flere ungdommer på vei til ambassaden, fordi de fryktet de ville bidra til bråket.

Politiet avdekket i lørdag flere lagre med stein og glassflasker i nærheten av ambassaden, som de tror var ment å brukes av demonstranter utover ettermiddagen.

Ved tretiden beveget de flere tusen fremmøtte seg i retning av den israelske ambassaden.

- De ville vi skulle reagere raskt
Vel oppe foran ambassaden i Parkveien samlet en stor gruppe ungdom, både menn og kvinner, seg foran gjerdene politiet hadde satt opp for å hindre de mange tusen demonstrantene fra å nå fram ambassaden. Stemningen ble raskt amper og flere sendte fyrverkeri mot politiet.

- De «uønskede elementene» blant demonstrantene ville at politiet skulle reagere raskt tilbake på voldsbruken, slik at uskyldige, fredelige demonstranter også skulle bli involvert. Deretter skulle de som var der for å lage bråk starte hærverket i ly av de fredelige, sier Fredriksen.

Arrangørenes vakter, godt synlige med gule vester, gikk raskt i mellom og dannet en mur mellom ungdommene og gjerdene, der politiet sto oppmarsjert.

Skryter av arrangørene
- Arrangørens vakter gjorde en formidabel innsats. Også med å hente ut uskyldige underveis, sier Fredriksen og understreker at de hadde en svært god dialog underveis.

Mens Dagbladet.no sto blant demonstrantene kastet unge menn trestokker, kraftig fyrverkeri, store steiner og kinaputter mot politiet og inne i menneskemengden. Flere av rakettene eksploderte midt blant med-demonstranter og skapte farlige situasjoner.

Eksplosjonene kan sees i videoen nederst i saken.

Flere av arrangørens vakter reagerte med sinne.

- Kom fram hit til oss, ikke skjul dere bak og blant kvinner og barn, ropte én.

Håndgemeng mellom vakter og ungdommer
Flere andre skjelte ut enkelte ungdommer og det kom til mindre håndgemeng mellom vakter og ungdommer da førstnevnte presset ungdommene vekk fra politiets sperringer foran ambassaden.

- Disse «elementene» håpet på en eskalering, sier Fredriksen.

Etter noen timer, der de fredelige demonstrantene i stor grad falt fra, omringet politiet rundt hundre mennesker som ble ført inn i busser og tatt med til politihuset.

Kontakter europeisk politi
Oslo-politiet håper å ha sett det siste av en serie demonstrasjoner som ender med voldelige opptøyer. Nå vil de dele sine erfaringer og overvåkingmateriale med europeiske kolleger.

Blant annet er innslaget av en ny gruppe ungdom som bruker vold under og i etterkant av demonstrasjoner, og som ikke har bakgrunn fra Blitz-miljøet, en utfordring.

- Vi er jo allerede kjent med hvordan Blitz opererer før, under og etter demonstrasjoner, sier stabsleder for etterretning og etterforskning Morten Løw Hansen, til Dagbladet.no.

Likheter med Paris og Midtøsten
Erfarne politifolk Dagbladet.no har vært i kontakt med ser likheter mellom modusen til de involverte i Oslo-opptøyene de siste dagene og det som har skjedd under opptøyer i Paris og på gatene i Midtøsten de siste årene.

Morten Løw Hansen understreker at politiet så langt ser på opptøyene som «ungdomsopptøyer i Oslo sentrum» og ikke som mer alvorlig enn tidligere tilfeller.

På 80-tallet var det flere år regelrette gateslag i Oslo natt til første mai.

- Det var slagsmål den gangen også, sier Løw Hansen.

I København ble 78 personer, deriblant 30 mindreårige, ble pågrepet som følge av bråk og hærverk lørdag kveld. Uroen startet da en gruppe protesterte mot en israelskvennlig demonstrasjon, melder NTB. Også der ble McDonalds-restauranter rasert.

Falsk SMS
Flere McDonalds i Oslo ble rasert lørdag kveld. En falsk som sirkulerte i forkant sa følgende:

«McDonalds har bestemt at alt de tjener på lørdag skal gå til Israel... Hjelp oss å sørge for at de ikke tjener en krone på lørdag! Og spre det videre!».

Politiet bekreftet på pressekonferansen lørdag kveld at de var kjent med SMS-ene i forkant av opptøyene og hadde en dialog med eierne.

- En fra gjengmiljøet arrestert
Ifølge politiet var personer med bakgrunn fra Oslos gjengmiljø tilstede under demonstrasjonene i går.

Medlemmer av miljøet har tidligere bekreftet overfor Dagbladet.no at B-gjengen og Young Guns «stod skulder til skulder» under opptøyene fredag kveld, men bare som observatører.

Ifølge politiet ble en person fra miljøet innbrakt for skadeverk lørdag ettermiddag, i anledning demonstrasjonene mot bombingen på Gazastripen.

Barnevern og skole må på banen
Stabsjef Johan Fredriksen er overrasket over den unge alderen på flere av deltakerne i de siste ukenes voldelige opptøyer. Han etterlyser at andre enn politiet kommer på banen.

- De må skjønne at dette ikke måten å leve på i et demokratisk samfunn. Her håper vi barnevernet, skolen og bydelene kommer på banen, sier Fredriksen til Dagbladet.no.

Etter det Dagbladet.no erfarer var det flere politi i sivil blant demonstrantene allerede klokken 14.00 på Eidsvolls plass, før bråket startet.

- Burde dere hentet ut folk dere mistenkte ville lage bråk fra demonstrasjonen på et tidligere tidspunkt?

- Hvis det er grunnlag for å hente ut folk gjør vi det. Akkurat hva vi gjør når er en del av en løpende taktisk tilnærming. Vi ønsket heller ikke å stigmatisere noen av de oppmøtte som forholdt seg i ro, sier stabsjefen til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer