Ser lyset

Abortmotstandere, Israel-venner og antisosialister samler seg nå om Dagfinn Høybråten som ny KrF-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redaktør Finn Jarle Sæle (56), tidligere KrF-leder og statsråd Kåre Kristiansen (83) og forstander Gunnar Prestegård (68), kjente talsmenn for ytterste høyrefløy av partiet, stoler på at Dagfinn Høybråten dreier KrF i konservativ retning. På søndag fortalte Dagbladet blant annet hvordan helseministeren:

Forkynner i misjonsmenigheten.

Er imot abort, også etter voldtekt.

Mener det Norge trenger er Jesus.

Tror på helbredelse ved bønn.

Har eget kapell på stabburet.

- Det er jo genialt av Høybråten å ha eget kapell! Høybråten burde ikke frykte egne standpunkter. Han er den rette til å ta over partiet når de ikke vil ha Gunnar Prestegård i ledelsen, sier Finn Jarle Sæle, redaktør i den konservative kristne avisa Norge i Dag.

Stor tillit

- Høybråten har TV-sjarm og denne enkle folkeligheten basert på det kristne verdigrunnlaget. KrF er nødt til å snakke om Jesus og bønn. Og så kan Høybråten i tillegg slippe litt mer av Oluf i seg løs, sier Sæle, som sikter til helseministerens imitasjon av den nordnorske figuren i festlige lag.

Forstander på Menighetssøsterhjemmet, Gunnar Prestegård, er ydmykt beæret over at han selv sammenliknes med Høybråten.

- Høybråten er den i partiledelsen som står meg nærmest. Jeg er sikker på at han vil lytte til kristenfolket når det gjelder Israel, abort og menneskeverd. Det er også bra at han lever i et aktivt kristent miljø på Nesodden. Derfor har jeg stor tillit til ham, sier Prestegård.

Gjennom et langt liv på høyresida i KrF har forstanderen markert seg kraftig mot homofili og abort. Blant annet har han oppfordret til boikott av Solo fordi Solofondet støttet en opplysningsfilm om homofili.

Typisk konservativ

KrFs partiveteran og sterke Israel-venn Kåre Kristiansen ser også Høybråten som den rette arvtaker til partiet.

- Han er typisk verdikonservativ og står meg nærmere politisk enn resten av partiledelsen, ikke bare i Israel-spørsmålet, men også som sterk forsvarer av samarbeid på ikke-sosialistisk side, sier Kristiansen.

- Mange velgere har flyktet til Frp på grunn av uklare standpunkt i disse sakene. Høybråten kan rette opp det, sier han.

Han mener for mange i KrF har «sluknet» i abortmotstanden.

Samme misjonsmenighet

- Da jeg la fram KrFs syn som leder i sosialkomiteen på syttitallet, var jeg ikke så frimodig at jeg ville nekte kvinnen abort hvis hun var voldtatt. Men når Høybråten gjør det, er det greit, sier Kristiansen.

Han tilhører samme misjonsmenighet som Høybråten og har kjent ham og familien lenge.

- Som søndagsskolelærer hadde jeg hans far som elev. Det sier noe om aldersforskjellen, sier Kristiansen.

POSITIVE: Både Finn Jarle Sæle, redaktør i avisa Norge i Dag (t.v.) og KrF-veteranen Kåre Kristiansen er meget positive til Dagfinn Høybråten som ny partileder i KrF. Bildet er fra mars 1999 da Sæle ble avskjediget som sjefredaktør fra avisa Dagen.
VIL HA HØYBRÅTEN: Gunnar Prestegård.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->