MØTTE LO: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mente han ble godt tatt i mot da han talte til LO-organiserte i staten på Kartellkonferansen på Gol i ettermiddag. Leder i LO Stat Tone Rønoldtangen er imidlertid skeptisk avventende til hva Høyre/Frp-regjeringen vil gjøre konkret. Foto: Kristian Brustad/LO Media
MØTTE LO: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mente han ble godt tatt i mot da han talte til LO-organiserte i staten på Kartellkonferansen på Gol i ettermiddag. Leder i LO Stat Tone Rønoldtangen er imidlertid skeptisk avventende til hva Høyre/Frp-regjeringen vil gjøre konkret. Foto: Kristian Brustad/LO MediaVis mer

- Ser lyst på reformer etter møte med LO

Høyre-statsråden fornøyd etter møte i «løvens hule».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gol (Dagbladet): - Jeg ble tatt godt i mot.  Jeg vet at LO kan være tøffe i klypa, men de er også konstruktive og åpne for dialog. Det opplevde jeg absolutt her.
Det var et veldig godt møte med senkede skuldre, så jeg ser lyst på muligheten for å få gjennomført reformer, sa Sanner etter et par timer sammen med statsansatte organisert i LO.
- Det er riktig å gi honnør til LO som en sterk og ansvarlig aktør, sier Sanner.
For ett av sine budskap fikk han også applaus i salen:

Holder løftet - Vi lovet i valgkampen at vi skal videreføre sykelønnsordningen. Det løftet har vi tenkt å holde, sa Sanner og fikk applaus fra LO-folket.
- Samtidig må vi klare å få sykefraværet litt mer ned. Og vi må vi bidrar til et arbeidsliv der vi legger mer til rette for funksjonshemmede, sa Sanner.

Bedre stat Som kommunal- og moderniseringsminister har Sanner nå ansvar både for modernisering av offentlig forvaltning og arbeidsgiveransvar for de statsansatte.

Et tradisjonelt Høyre-budskap har vært at staten skal slankes. Det sier ikke Sanner lenger.

- Vi vil ha bedre stat. Vi ønsker mindre byråkrati,  men ikke færre byråkrater. Vi kommer til å stille krav til tjenestene i årene framover, så det betyr at vi har behov for de ansatte vi har i offentlig sektor, sier Sanner til Dagbladet.

Besøkte LO Talen på kratellkonfernsen var preget av at den ferske statsråden er på en «signingsferd», og han hadde derfor ikke med noen provokasjoner.

Han sa han ønsker dialog med LO og de statsansatte for å skape en moderne, enklere og effektiv stat som sikrer gode velferdstjenester for innbyggerne.

Han roste trepartssamarbeidet i arbeidslivet, sa at det er mye bra i forvaltningen, og sa den nye regjeringen ikke vil snu opp ned på alt, bare fornye og forbedre offentlig sektor.

Møtte LO-Gerd Han fortalte at han allerede har hatt møte med LO-leder Gerd Kristiansen.

- Selv om vi ikke er enige om alt, er vi enige om at vi ønsker bedre tjenester, mer heltid, og arbeidsforhold som er preget av trygghet og effektivitet, sa Sanner. Han inviterte de statsansatte til å være med i ulike prosjekter der lokalt ansatte og tillitsvalgte får frihet til å utforme arbeidsplassen.
 
Redusere antall mål Ifølge Sanner er det altfor mange mål i offentlig forvaltning.
- Vi skal redusere antall mål. Vi skal ikke ha tildelingsromaner, men tydelige brev og tydelige krav, slik at direktoratene og etatene får større frihet til å bestemme hvoran de skal drive virksomheten. Jeg tror ikke vi blir dobbelt så gode av å stille dobbelt så mange mål, sa Sanner.

Jakt på tidstyver Han sa at den nye regjeringen ønsker mindre detaljstyring, større rom for enkeltpersoner og familier,  og vil skape en enklere hverdag for folk flest.
- Vi må fjerne tidstyvene som gjør at at dyktige medarbeidere må bruke for lang tid på rapporter, sa. Han lovet at denne regjeringen skal gjennomføre digitalisering av tjenester som i dag bruker tonnevis av papir og arbeidstimer.
- Jeg tror ikke at vi får et rapportfritt og skjemafritt samfunn, men pendelen har svingt for langt, sa Sanner.

Slippe private til Regjeringen har en ambisiøs plattform for modernisering. Det betyr ikke å slå sammen, legge ned, og løpe fortere. Det handler heller ikke om å selge ut og privatisere alt. Det offentlige har hovedansvaret.

Men samtidig handler det om å slippe private og frivillige til. Vi må jakte det som kan skape gode velferdstjenester for innbyggerne. Har vi hensiktsmesssige aldersgrenser, arbeidstider, arbeidsmåter, spurte Sanner, og lovet dialog med fagbevegelsen.

- Vi vil gjøre staten til en moderne og attraktiv arbeidsgiver. Vi må gjøre det som er mulig for å sikre kompetent arbeidskraft, sa Sanner.

Skepsis Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, er uansett skeptisk.
- Jeg hører hva Sanner sier, men partiet hans er fortsatt Høyre. Du kan godt ta små skritt, men tar du mange nok av dem, blir resultatet uansett det samme som med færre store skritt, sier hun til NTB.

 - Jeg er positivt avventende inntil videre. Vi kan nok være enig i en del av visjonene, men jeg er mer usikker på om vi er enige om virkemidlene. sier hun.