Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Ser modellen vår som trussel

Anders Tegnell i verdens fokus.

- HAKKEKYLLING: Statsepidemiolog Anders Tegnell uttalte i onsdag at han stundom føler seg som en slags global hakkekyklling - men understreket at det er greit for ham. Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB Scanpix
- HAKKEKYLLING: Statsepidemiolog Anders Tegnell uttalte i onsdag at han stundom føler seg som en slags global hakkekyklling - men understreket at det er greit for ham. Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB Scanpix Vis mer

Statsepidemiolog Anders Tegnell stiller seg noe undrende til den voksende internasjonale oppmerksomheten rundt den svenske smittevernmodellen, og ser tendenser til både skadefryd og at man ser Sverige som en trussel, skriver Aftonbladet.

- Det kan være at det eksisterer en ambivalens overfor den svenske måten å hanskes med pandemien på, sa han under en pressekonferanse i Stockholm onsdag. Her var også utenlandske medier representert.

- Leder til ettertanke

Overfor Aftonbladet utdyper han:

- Det har variert hvordan omverdenen ser på Sverige. Noen ganger har man vært nysgjerrige og interessert i å lære om den svenske modellen. Noen ganger blir den svenske modellen hardt kritisk gransket og framstår kanskje som en trussel i land der man har innført langt mer drastiske tiltak.

På spørsmål om hvordan den svenske modellen anses som en trussel, svarer statsepidemiologen:

- Det er vel ganske åpenbart at dersom noen kan vise at dette hadde gått an å håndtere på en måte som er mye mindre dramatisk enn det man selv har gjort, leder jo det til ettertanke. Men det er jo kjempevanskelig å overføre denne typen erfaringer mellom land, så jeg synes ikke at det er noen grunn til å føle en slik uro. Vi gjør vel alle så godt vi kan.

Håper på flokkimmunitet

Sverige og Tegnell tiltrekker seg mer og mer internasjonal oppmerksomhet for smittevernstategien landet har valgt i kampen mot coronaviruset. Stikk i strid med de fleste andre land har Sverige valgt ikke å lukke ned samfunnet, i håp om at befolkningen skal oppnå såkalt flokkimmunitet innen kort tid.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Så langt har dette ikke slått til, samtidig som antallet døde i forhold til befolkningstallet er i verdenstoppen. Mens Norge har registrert 237 dødsfall, har Sverige 4542; det gir et dødstall per 1 million innbyggere på henholdsvis 44 og 450, ifølge Worldometer.

Oppmerksomheten rundt Sverige og Tegnell toppet seg i onsdag, da det kunne virke som at statsepidemiologen tok en viss selvkritikk for smittevernstrategien; i et intervju med Sveriges Radios «Ekot» (svenskenes «Dagsnytt») uttalte han at flere tiltak burde vært satt inn fra begynnelsen av sykdomsutbruddet. Han beklaget også landets høye dødstall.

- Skulle vi støte på samme sykdom, med nøyaktig hva vi vet om den i dag, tror jeg at vi hadde landet på å gjøre noe midt imellom det som Sverige har gjort, og det resten av verden har gjort, sa Tegnell i intervjuet.

Avviste selvkritikk

Men i møte med pressen seinere på dagen avviste Tegnell at han hadde tatt mer selvkritikk enn tidligere.

- Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sa han til Tidningarnas Telegrambyrå, gjengitt av NTB.

På spørsmål fra en journalist fra Financial Times svarte statsepidemiologen at han stundom kjenner seg som en slags global hakkekylling.

- Men det er greit for meg, sa han ifølge Aftonbladet.

Torsdag utdyper Tegnell overfor samme avis at han mener uttalelsene hans er blitt overtolket.

- Nei, vi har bestemt ikke skiftet linje, verken jeg eller myndighetene. Vi synes fremdeles at vi fører ei bra linje - den kan tilpasses og forbedres, og det har vi jobbet med hele tida, så alt annet blir en misforståelse. Derimot synes jeg alltid at det er viktig å være selvkritisk, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!