Ser nye paralleller til Tsjernobyl-katastrofen

Statens strålevern mest bekymret over oppheting av bruktbrensel i Japan. Nå koker det i søppelbassenget.

 KATASTROFEOMRÅDET:   Slik ligger reaktorene plassert i det kriserammede atomkraftverket Fukushima 1. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG, DAGBLADET/GOOGLE EARTH.
KATASTROFEOMRÅDET: Slik ligger reaktorene plassert i det kriserammede atomkraftverket Fukushima 1. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG, DAGBLADET/GOOGLE EARTH.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens strålevern betegner utviklingen i Japan siste døgn som en «alvorlig forverring».

Japanske myndigheter har bekreftet overfor IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået) at det nå er alvorlige problemer med fire av de seks reaktorene ved Fukushima-kraftverket. 

I tillegg har det vært brann i lageret for brukt brensel.

- Oppheting av brukt brensel gir større bekymring enn eksplosjonene i selve reaktorene. For det første er det trolig mer brensel i bruktdeponiet enn i de frie reaktorene til sammen.

- For det andre tar det mye lenger tid før radioaktivitet fra bruktbrensel er brutt ned i naturen. Det kan ta like lang tid som Tsjernobyl-utslippene, uten at jeg dermed skal sammenligne situasjonen i Tsjernobyl og Fukushima, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern til Dagbladet.

Tidligere i dag fortalte hans kollega Per Strand hvorfor oppheting av bruktlageret gjør situasjonen enda vanskeligere for redningsmannskapene.

 PÅ JOBB:  Dette arkivbildet fra  21. august 2010 viser ansatte på jobb i Fukashima 1-kraftverket i byen Okuma - ved et lagringsbasseng for brensel ved en av reaktorene. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX.
PÅ JOBB: Dette arkivbildet fra 21. august 2010 viser ansatte på jobb i Fukashima 1-kraftverket i byen Okuma - ved et lagringsbasseng for brensel ved en av reaktorene. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX. Vis mer

Her finner du Statens stråleverns egne svar på vanlige spørsmål om faren ved radioaktivtet.

Koker etter brann Strålevernet har fått bekreftet av IAEA den opplysningen som eierselskapet TEPCO (Tokyo Electric Power Company) kom med i natt: at bruktlageret, som ligger ved reaktor 4, begynte å brenne i natt - og at brannen er slokket.

I formiddag melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo og seinere TEPCO selv om en ny alvorlig situasjon i bruktlageret: de gamle brenselsstavene skal ha begynt å koke samtidig samtidig som kjølevannet fordamper og synker.

- Rett opp i skyene Meldingene om koking har ikke Statens strålevern fått bekreftet, men utelukker ikke at det kan være riktig.

- Det er logisk at noe slikt kan skje etter en brann. Den beroligende meldingen er at mannskapene fortsatt har flere dager på seg til å kjøle ned bruktbrenselet med vann før det avgjør skadelig radioaktivitet til luft. Den dårlige nyheten om oppheting i et slikt bruktbasseng, er at dette lageret ikke har noen kapsel over seg. Overoppheting sender radioaktivitet med lang nedbryting rett opp i skyene, forklarer Reistad.

- Ingen vil ha avfall Han vet ikke mengden av bruktbrensel i Fukushimi, men regner med at det er mye.

- Som i mange andre land med atomkraft, er det heller ingen som vil lagre avfallet i Japan. Derfor har japanerne bygd et gigantisk, sentralt avfallsanlegg, Rokkashu.

Reistad anslår temperaturen i de fire aktive reaktorene i Fukushima til ca 350 grader mot ca. 100 grader i et nedkjølt lager med brukte brennstaver.

Statens strålevern har ikke fått noen opplysninger fra offisielle kilder som kan bekrefte eller avkrefte meldinger i japanske medier tidligere i dag om at det også skal ha vært overoppheting i de to siste reaktorene i Fukushima - reaktor 5 og 6.

 LAGER FOR BRENSEL:  Slik ser det ut i lagringsbassengene i Fukashima-1. En brann i i bassenget ved reaktor 4 i natt er avløst av at bruktbrenselet koker. Arkivbilde fra 21. august 2010. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX.
LAGER FOR BRENSEL: Slik ser det ut i lagringsbassengene i Fukashima-1. En brann i i bassenget ved reaktor 4 i natt er avløst av at bruktbrenselet koker. Arkivbilde fra 21. august 2010. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX. Vis mer

- Vi har hele tiden hatt forståelsen av at disse to reaktorene har vært nedstengt, sier seksjonsjef Ole Reistad.

 

 LAGER FOR BRENSEL:   Slik ser det ut i lagringsbassengene i Fukashima-1. En brann i i bassenget ved reaktor 4 i natt er avløst av at bruktbrenselet koker. Arkivbilde fra 21. august 2010. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX.
LAGER FOR BRENSEL: Slik ser det ut i lagringsbassengene i Fukashima-1. En brann i i bassenget ved reaktor 4 i natt er avløst av at bruktbrenselet koker. Arkivbilde fra 21. august 2010. FOTO: JIJI PRESS/AFP/SCANPIX. Vis mer