Arctic Securities mener at utsiktene for subseasektoren begynner å se mer lovende ut. Foto: NTB Scanpix
Arctic Securities mener at utsiktene for subseasektoren begynner å se mer lovende ut. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ser oppside under vann - jekker opp til «kjøp»

Meglerhuset Arctic Securities har oppgradert sitt syn på subseasektoren til «kjøp».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Arctic Securities mener at utsiktene for subseasektoren begynner å se mer lovende ut, skriver Finansavisen.

I en sektorrapport som ble sluppet torsdag peker meglerhuset på bedre balanse i oljemarkedet, fortsatt potensial for kostnadsreduksjoner og at de store oljeselskapene har fått bedre kontantstrøm og ser ut til å ha blitt mer trygge på å gå videre med offshoreprosjekter.

Arctic venter ifølge avisen riktignok at subseaselskapenes inntjening vil være svak de neste to årene, men mener investorene allerede har tatt høyde for dette.

Derfor bør ikke fokuset være på inntjening, men på ordreinntak, mener Arctic.

Meglerhuset tror selskapenes sjanser til å vinne nye kontrakter er på vei opp, og oppjusterer sektorsynet til «kjøp».

16 mrd. i kontrakter

Etter flere år med fallende investeringer, ser dette nå ut til å gå mot slutten, ifølge Arctic, der de store oljeselskapene er blitt mer positive og oljeprisen tar seg opp. Kostnadskuttene betaler seg og sanksjoneringsaktiviteten knyttet til subseaprosjekter

«Vi ser en oppgang i etterspørselen etter seismikk, flytere og supplyskip, og det er rigget for en opptur offshore,» skriver Arctics oljeserviceanalytikere i sektoroppdateringen.

De anslår ifølge Finansavisen at subseaprosjekter for 16 milliarder dollar kan bli tildelt de neste 15 månedene. Dette er primært drevet av Nordsjøen og India, men også noen større kontrakter i Brasil og Øst-Afrika.

Oppkjøpskandidater

Oljenedturen har tvunget flere mindre subseaselskaper ut av markedet, og de store står nå igjen i et marked med lavere konkurranse og mindre aggressiv budgiving.

Mange av de større selskapene har også inngått allianser eller fusjonert, som Technip og FMC, Aker Solutions og Saipem, Subsea 7 og Schlumberger, samt McDermott og Baker Hughes.

«Så langt har FMC ligget i front etter fusjonen med Technip, og gitt denne suksessen blir vi ikke overrasket over om vi ser mer fusjons- og oppkjøpsaktivitet. Vi ser både Aker Solutions og Subsea 7 som potensielle oppkjøpskandidater,» skriver analytikerne i Arctic Securities.

Arctic mener ifølge avisen stadig flere oljeselskaper begynner å få øynene opp for konseptet med en «integrert modell» som Technip og FMC Technologies har fått til.

«Vi tror Schlumberger vil vurdere et oppkjøp av sin partner når man får mer bekreftelse på konseptet i fremtiden. Dette i seg selv burde redusere noe av nedsiderisikoen i aksjen,» skriver Arctic om Subsea 7.

Subsea 7 oppgraderes til kjøp, med et kursmål på 150 kroner. Aker Solutions jekkes også opp til en kjøpsanbefaling, med kursmål på 48 kroner.

Andre økonominyheter:
Ikea kjøper amerikansk startup-selskap
Oslo Børs ser rødt