Nakstad om påskeråd og -regler:

- Ser på innstramninger

Helsedirektoratet gjennomgår nå sine anbefalinger til regjeringen for påska og de kommende ukene.

REKORDSMITTE: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier Norge legger bak seg ei uke med rekordsmitte, og tror at tallene kan bli høyere mange steder den kommende tida. Foto: Berit Roald / NTB
REKORDSMITTE: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier Norge legger bak seg ei uke med rekordsmitte, og tror at tallene kan bli høyere mange steder den kommende tida. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det forteller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

- Vi gjennomgår nå råd og regler med tanke på anbefalinger til regjeringen for de neste ukene, inkludert påsken. Det er justeringer og innstramninger av eksisterende nasjonale tiltak vi ser på, sier Nakstad.

Det er ikke kjent hvilke justeringer og innstramninger det er snakk om.

Forrige uke brøt det ut full forvirring om hvilke tiltak som gjelder for påskeferien som er like om hjørnet, og både Nakstad og helseminister Bent Høie var flere ganger ute i media for å forklare tiltakene.

I enkelte kommuner og områder frarådes det å reise på påskeferie, med mindre du kun skal oppholde deg med egen husstand på for eksempel ei hytte, mens det nasjonalt er en generell anbefaling om å unngå unødvendige reiser.

Det er også innført en rekke tiltak lokalt. I Hol kommune er for eksempel hyttebesøk gjort ulovlig, mens det nasjonalt kun er et råd at man ikke skal blande husstander på hytta.

Flere kommuner, blant annet kommunene i Trondheimsregionen, har også sagt klart fra at de ikke ønsker påske-besøk fra områder med mye smitte.

KLAR: Bent Høie gjestet Nyhetsmorgen på NRK, der forklarte han at de som kommuner med høyt smittetrykk ikke bør reise hjem til familie i påska. Bilder fra NRK. Vis mer

Kan bli økning

Norge legger bak seg ei uke med rekordsmitte, og hele tre dager med over tusen nye smittede. Det siste døgnet er det registrert 577 smittetilfeller på landsbasis.

Særlig i østlandsområdet spredte smitten seg raskt til områdene rundt Oslo forrige uke, og det er frykten for at viruset skal få grobunn i nye kommuner gjennom påskeferien, som gjør at det er innført særlige råd og anbefalinger for de kommende fridagene.

- Smitteøkningen er avtakene i en del kommuner, men fortsatt økende andre steder, slik at vi nasjonalt ligger på et rekordhøyt nivå. Tallene for den uka vi har bak oss var rekordhøye, og det kan være at de vil bli enda høyere mange steder den kommende uka, mener Nakstad.

I Oslo ble det satt flere smitterekorder forrige uke, og fra onsdag av ble det strammet kraftig inn. Det høyeste antallet smittede ble registrert forrige tirsdag med 495 nye tilfeller. Det siste døgnet er det registrert 207 nye smittetilfeller i hovedstaden - 61 færre enn samme dag forrige uke.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer

Tror tiltakene viser effekt

Også i Viken ble det tatt kraftige grep for å få bukt med smitten, som flere steder slo tidligere rekorder forrige uke. Rundt 80 prosent av smittetilfellene forrige uke, fant sted i Viken eller Oslo-området.

- Det er likevel grunn til å tro at tiltakene vi har hatt i Oslo og Viken den siste uka begynner å gi effekt, sier Nakstad.

Også i Haugesundsområdet og i Bodø og Salten, har kommuner slitt med høye smittetall.

- De fleste smittetilfellene i Norge er nå på Østlandet, i Haugesundsområdet og dels i Nordland. Nærmere 2 millioner mennesker bor i områder med høyt smittepress, derfor er det en vedvarende risiko for spredning også til andre regioner, forteller Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer