<strong>FORSVARER:</strong> Gunhild Lærum forsvarer Erik Andersen (58) i den pågående rettssaken. Foto: Scanpix
FORSVARER: Gunhild Lærum forsvarer Erik Andersen (58) i den pågående rettssaken. Foto: Scanpix Vis mer

Ser på rettssaken som terapi

Lommemannen håper å slippe forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Tiltalte Erik Andersen (58) i lommemannsaken er sikker på straff, men håper å unngå forvaring når dommen faller mandag. Det han frykter mest er å bli dømt for å ha voldtatt små gutter.

— Han har reagert mest på postene i tiltalen om voldtekt, og håper retten tror på ham når han sier han ikke har voldtatt noen, sier advokat Gunhild Lærum til NTB.

Den siste uken før domsavsigelsen i Follo tingrett har forsvareren vært i daglig kontakt med klienten på telefon og onsdagen før hadde de et langt møte i Ila fengsel utenfor Oslo. Mandag morgen klokken 9 faller dommen.

— Det å leve i det uvisse er anstrengende og Andersen er spent på dommen. Jeg tror det blir en svært grundig dom, sier Lærum.

Påstanden Aktor Per Egil Volledal la ned påstand om forvaring i inntil ni år for Erik Andersen før maratonrettssaken ble avsluttet like etter påske. Da hadde den pågått siden 2. november i fjor. Ifølge tiltalen skal 58-åringen over mange år ha lurt over 60 små gutter til å stikke hendene sine ned i de ufôrede bukselommene sine.

Selv om straffepåstanden har en minstetid på seks år, og den tiltalte teoretisk kan slippe ut allerede da, er det også en sannsynlighet for at bergenseren kan bli sittende innelåst resten av livet. Derfor har forsvarer Lærum kjempet for at Andersen skal idømmes en ordinær tidsbegrenset fengselsstraff.

Familiemedlemmer har gitt bestefaren, faren og den tidligere ektemannen de beste skussmål som menneske, selv om de ser at han må straffes.

Terapi i retten — Vi vil nok ta betenkningstid på dommen og ikke erklære noe anke på stedet. Men Andersen har brukt tiden i retten som en terapi og er slik sett ikke redd for å gjennomføre en ankesak, sier Lærum.

Alle positive karaktervitner til tross, på den andre siden veier en rapport fra de rettssakkyndige. Den konkluderer med at Andersen er pedofil og at det vil kreve mange års behandling før han eventuelt blir frisk. En skjerpende omstendighet i denne saken er at ofrene ikke har vært knyttet til overgriperen.

— Forskning viser at det er vesentlig høyere tilbakefall for overgripere mot barn og små gutter som ikke er i familie enn ellers, sa sjefpsykolog Pål Grøndahl da han la fram rapporten i retten.

— Ingen detaljer Dommen mot Erik Andersen og lommemannsaken blir også en etisk balansegang for mediene som skal dekke den. Under rettssaken er det avsagt kjennelser om i størst mulig grad å beskytte ofrene fra eksponering i mediene. De samme reglene gjelder under domsavsigelsen.

— Generelt gjelder at dommen bare kan gjengis offentlig i anonymisert form, og dette innebærer at det heller ikke kan gis andre detaljerte opplysninger som innebærer identifisering av de fornærmede, skriver informasjonsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til mediene som skal dekke domsavsigelsen.

Flere av ofrene og deres familier har reagert på pressens omtale av saken. Samtidig som flere mener det er riktig å ha omtale av lommemannsaken har hensynet til ofrene, som i dag er i tenårene eller er voksne, vært vanskelig å veie. Mens enkelte ubesværet har fortalt sin historie både i retten og til media, sliter andre med betydelige problemer mange år etter at overgrepene skal ha skjedd.

(NTB)

<strong>BEVIS:</strong> En av buksene Erik Andersen skal ha brukt for å forgripe seg mot barn. Foto: Scanpix
BEVIS: En av buksene Erik Andersen skal ha brukt for å forgripe seg mot barn. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer