- Ser på TV og tenker på 2024

Ifølge flere aviser sikter Donald Trump nå mot valget i 2024. Samtidig vil han utsette valgnederlaget så lenge som mulig.

LIGGER LAVT: Donald Trump skal ha erkjent valgnederlaget, og ligger lavt. Her taler han offentlig siden valgnederlaget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
LIGGER LAVT: Donald Trump skal ha erkjent valgnederlaget, og ligger lavt. Her taler han offentlig siden valgnederlaget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge New York Times har USAs president Donald Trump hatt et møte med rådgiverne sine denne uka. Det blir omtalt som et uhøytidelig møte der han lurte på om det var mulig å snu valget i hans favør.

Flere av rådgiverne skal, ifølge avisa, ha vært tydelige på at sjansene «henger i en tynn tråd», og skal ha overbevist Trump om at slaget nå er tapt.

I en twittermelding søndag skriver Trump at Biden vant valget, men gjentar påstandene om at dette er som følge av valgjuks.

- Nesten tom timeplan

I nye twitteroppdateringer søndag, presiserer Trump at han ikke innrømmer noe som helst og gjentar påstandene om at han vil vinne valget.

- Han vant bare i øynene til FAKE NEWS-MEDIENE. Jeg innrømmer INGENTING! Vi har en lang vei å gå. Dette var et RIGGET VALG!

Lørdag hadde Trump tatt turen til golfbanen Trump National Golf Club i Sterling, Virginia.

PÅ GOLFBANEN: President Donald Trump la lørdag turen til golfbanen i Sterling, Virginia. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
PÅ GOLFBANEN: President Donald Trump la lørdag turen til golfbanen i Sterling, Virginia. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer

Ellers skal presidenten hovedsakelig bytte på å oppholde seg i boligen i Det hvite hus og Det ovale kontor - der han ser TV-sendinger om sine siste uker som president. I tillegg skal den offisielle timeplanen hans være nesten tom, ifølge CNN.

Forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE) i Bergen sier til Dagbladet at det ikke er noen grunn til å tvile på rapportene fra New York Times.

- Trump har alltid likt det performative ved jobben - signering av ordrer på TV og all pompen og prakten. Han har aldri likt de egentlige arbeidsoppgavene - lesing av lange etterretningsrapporter og politisk koalisjonsbygging i Kongressen, sier han, og legger til:

- Trump er den lateste presidenten siden Ronald Reagan.

- Ønsker comeback

Trump ønsker imidlertid fortsatt å gjøre sitt for å beholde millioner av følgere. Nå planlegger han også å gjøre et comeback i 2024, ifølge flere amerikanske medier.

Washington Post er blant dem som hevder at presidenten har begynt å snakke om en ny kampanje i 2024.

VANT: Trump-kampanjen har vunnet et søksmål i Pennsylvania. Slik påvirker det valget i USA. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

CNN påpeker at Trump gikk ut på Twitter med full støtte til at Ronna McDaniel fortsetter som leder i Det republikanske partiet i en ny periode, og mener dette sender en klar beskjed om at han ikke har noen planer om å gi slipp.

Men selv om Trump ifølge rådgiverne erkjenner at han må forlate Det hvite hus 20. januar neste år, planlegger han ikke å gi seg med søksmålene.

Ifølge New York Times håpet rådgiverne at Trump ville erkjenne valgnederlaget på slutten av denne uka, men omtellingen i Georgia har satt en stopper for det. Planen nå er å utsette valgnederlaget så lenge som mulig.

- Personkult

Politisk kommentator Christopher Michael Cillizza i CNN skriver i en kommentar at det er vanskelig å tenke seg en annen kandidat enn Trump til presidentvalget 2024.

«Trump er ikke bare den mest dominerende figuren i partiet akkurat nå. Han er det eneste ansiktet i partiet, som resultat av en fire år lang kampanje for å utrydde alle avvikende stemmer i partiet, samtidig som han gjør alle andre til villige nikkedokker.»

Han påpeker at Trump har en sterk velgergruppe som tar alt han sier som sannheten, og at de andre republikanske kandidatene som kan være relevante, ikke ville hatt en sjanse mot ham.

Forsker Hilmar Mjelde ved NORCE mener det er gode argumenter både for og imot Trumps sjanser i valget 2024.

- På den ene siden er Det republikanske partiet blitt et personalistisk parti, altså et parti totalt dominert av Trump selv. Veldig mange velgere er lojale til Trump heller enn til partiet. Det dreier seg om en personkult rundt Trump, sier Mjelde.

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

- 360-kilos gorilla

Han viser til 1893, da Grover Cleveland gjorde comeback og ble valgt til president igjen, etter å ha tapt gjenvalg fire år tidligere. Han er den eneste som har vært president i to separate perioder.

- På den andre siden er det et klart stigma knyttet til det å ha tapt gjenvalg. Carter og Bush sr. tapte gjenvalg også, og renommeet deres led skade av det.

- Hvordan vil det bli mottatt av andre i det republikanske partiet?

- Det er fullt av personer som ønsker å bli den neste presidentkandidaten for partiet. For eksempel Ted Cruz, Marco Rubio, Nikki Haley, Tom Cotton og Josh Hawley, samt visepresident Mike Pence. Så de håper jo selvsagt at Trump ikke stiller igjen, selv om de ikke kan si det høyt.

- Trump blir nå en eksilpresident for republikanerne. Det vil ikke bli mye armslag for de andre presidentspirene så lenge 360-kilosgorillaen Trump ikke vil forlate scenen, sier Mjelde.

Hevder valgfusk

Selv om Joe Biden er utropt til president, gjenstår det fortsatt å telle noen av stemmene. Omtellingen i Georgia pågår, men flere medier har allerede utropt Joe Biden som vinner av delstaten.

Det gir ham 306 valgmenn over Trumps 232.

Siden Joe Biden ble utropt som vinner av presidentvalget, har Trump holdt fast ved at han er valgets rette vinner, og mener valgfusk er årsaken til at Biden dro forbi ham i kampen om 270 valgmenn.

Han har gått til en rekke søksmål i flere delstater, men ifølge eksperter kommer han ingen vei. Det skal ikke foreligge noen beviser for Trumps påstander. Han selv viser til en rekke øyevitner, som flere domstoler ikke har festet lit til.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer