Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ser på YouTube og begynner å stikke

Bivirkninger av nålebehandling er underrapportert, og noen ganger alvorlige.

 KAN STIKKE FEIL:  I overkroppen ligger nerver og vitale organer rett under overflaten. Det er er ulikt hvor brystveggen er fra person til person og ved en rask bevegelse kan nåler i brystet plutselig treffe lungen. 
FOTO: DAG GRUNDSETH
KAN STIKKE FEIL: I overkroppen ligger nerver og vitale organer rett under overflaten. Det er er ulikt hvor brystveggen er fra person til person og ved en rask bevegelse kan nåler i brystet plutselig treffe lungen. FOTO: DAG GRUNDSETH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akupunkturnåler blir et mer og mer vanlig verktøy mot smerter og muskelplager, også blant tradisjonelt helsepersonell. Både fysioterapeuter og jordmødre benytter nålebehandling, i tillegg til akupunktører og alternativ-behandlere.

- Det er ikke til å legge skjul på at mange har gått på et kort kurs og så stikker de nåler. De er ufaglærte, sier Ivar Stedjan, styremedlem i Faggruppa til Norsk fysioterapeutforbund (NFF) til Dagbladet.

Ingen regulering I helga arrangerer de en konferanse om bivirkninger av nålebehandling. —Vi tar dette på største alvor. En fysioterapeut skal ikke skade pasienter, sier Bozidar Gardasevic, leder i faggruppa i NFF. Rundt 1000 fysioterapeuter i Norge utfører nålebehandling hver dag. Dette er «fysioterapeutenes akupunktur». Nålebehandlingen, også kalt triggerpunktbehandling, konsentrer seg om å påvirke lokale strukturer, behandle muskler og gi smertelindring.

I dag er det ingen regler for autorisasjon av akupunktører eller fysioterapeuter, jordmødre eller annet helsepersonell som ønsker å benytte nålebehandling.

- Dårlig kompetanse gir feil bruk av nåler. Bivirkninger skal ikke oppstå, sier Gardasevic. De mest alvorlige bivirkningene som er rapporter, er punktert lunge og svelgparese, vanskeligheter med å svelge. Ryggmargsskade og nerveskade kan også oppstå. Mer vanlig er lokale blødninger, akutt høyt blodtrykk, hodepine og økning i smerten nålene skulle behandle.

Sore mørketall - Det er store mørketall der ute. Primærhelsetjenesten har ikke meldeplikt, bare spesialisthelsetjenesten, sier Gardasevic.

Meldeplikt er det første som må på plass, mener han, slik at vi får oversikt over bivirkningene.

- I dag kan hvem som helst kjøpe ei bok eller se en youtube-video og sette nåler i behandlingen. Bivirkninger oppstår både på grunn av mangel på kunnskap hos kursholder og hos behandler selv, sier Gardasevic. Kun innen smertebehandling og behandling av hodepine er det dokumentert effekt av nålebehandling, understreker han.

- Det er bare til behandling mot smerter og hodepine vi har lov å bruke nåler. Nåler hjelper ikke mot diaré og hetetokter, sier Gardasevic. Gardasevic ønsker seg at fysioterapeutforeningen (NFF) skal regulere bransjen ved å gi godkjenning av hvem som får utføre nålebehandling. — Alternativ-miljøet i Norge får gjøre sin egen regulering, sier Gardasevic.

- Skal man bruke nåler i sin verktøykasse, skal man vite hva man gjør og ha en grundig anatomisk forståelse, sier Stedjan.

Vil ha regulering -Har man en kort utdanning, viser forskning at det er skjedd flere skader, sier Cecilie Brewer, styreleder i Akupunkturforeningen. De ønsker seg en offentlig autorisasjon av akupunktører.

-Pasientsikkerhet er myndighetenes ansvar. I dag er det ingen regulering av akupunkturbehandling. Ved en autorisasjonsordning, vil vi komme inn under helsepersonelloven. Det er et kontrollorgan vi ønsker å være underlagt, sier Brewer.

Bivirkninger er absolutt underrapportert, mener hun.

-Akupunktur, i kompetente hender, er effektivt på mange, men ikke alle, tilstander, sier Brewer.