Ukrainsk rådgiver:

- Ser panikken hos russerne

I Kherson jubler ukrainerne og i Russland mister president Vladimir Putin tillit blant hans mest lojale, ifølge tankesmie.

JUBEL: Ukrainerne samlet seg i Khersons gater for å feire frigjøringen. Foto: AP/NTB
JUBEL: Ukrainerne samlet seg i Khersons gater for å feire frigjøringen. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainerne jubler etter at russerne trakk seg ut av Kherson og Ukrainske styrker tok over denne helga. Pressen i Kherson skildrer store feiringer, ukrainske flagg som heises og nasjonalsangen som runger ut over de tidligere okkuperte gatene.

Gjenerobringen av den eneste provinshovedstaden som Putins hær erobret i krigens første uker er en stor seier for Ukraina.

- Vi har alltid trodd at vi kom til å frigjøre Kherson. Og vi er sikre på at russerne nå begynner å tro at de aldri vil kunne vinne denne krigen. Vi ser panikken i deres rekker og vi ser panikken i propagandamaskinen deres, sier, Yurij Sak, rådgiver til Ukrainas forsvarsminister, til BBC.

Men han er ikke klar for å feire helt ennå og mener det er for tidlig å «slappe av» nå.

- Dette er selvfølgelig et viktig øyeblikk, men krigen er langt fra over, sier Sak.

ANGREP: Russiske styrker skal ha ødelagt flere bruer over elva Dnepr i Ukraina under sin tilbaketrekking. Reporter: Emma Dalen. Video: Telegram / Maxar. Vis mer

- Svekker tilliten

Tankesmia «Institute for The study of War» (ISW) mener tilbaketrekkinga har forårsaket et «ideologisk brudd» mellom personer som har støttet krigen og Russlands president Vladimir Putin

- Det svekker tilliten til Putins forpliktelse og evne til å innfri sine krigsløfter, skriver ISW i sin daglige oppdatering.

Tankesmia referer blant annet til Aleksandr Dugins, også kjent som «Putins hjerne», kritikk mot Putin lørdag.

I Innlegget, som seinere skal ha blitt slettet, skriver han at Putin ikke har klart oppgaven sin og det kan tolkes som han mener at Putin må fjernes fra presidentskapet.

ISW skriver at det er økende tvil blant russiske nasjonalister om Putins forpliktelse til russisk ideologi.

- Det reduserer Putins appell til det nasjonalistiske samfunnet, mens mobilisering og høye tap sannsynligvis vil fortsette å opprøre medlemmer av det russiske samfunnet, skriver de.

SVEKKET TILLIT: President Vladimir Putin. Fot: AP/NTB
SVEKKET TILLIT: President Vladimir Putin. Fot: AP/NTB Vis mer

- Russerne ødela alt

I Ukraina forbereder de seg på å gjenoppbygge Kherson. For på tross feiringene er byen svært ødelagt etter den russiske okkupasjonen. I det halve året russerne kontrollerte byen ødela de all kritisk infrastruktur, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Det betyr at kommunikasjonslinjer, vann- og varmeforsyning og strømproduksjon ble ødelagt før russerne flyktet.

- Russerne har samme mål overalt. Å ydmyke folk så mye som mulig. Men vi skal gjenoppbygge alt. Det kan dere stole på, sa Zelenskyj.

Historiene fra Ukrainerne som ble igjen Kherson er fryktelige. Britiske Sky News har pratet med ukrainske Natalia på gatene i Kherson.

- Vi kjente bare frykt. Vi var redde for alt. Vi var redde for lyden av biler, vi var redde for å bruke telefoner, vi gjemte alt. Vi gjemte barna våre!, forteller hun.

FORNØYD: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Foto: AFP/NTB
FORNØYD: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Historisk dag

Hun er av mellom 70 og 80 tusen som ble igjen fra folketallet som var på om lag 320 000 før krigen.

- I dag er en historisk dag. Vi er tilbake i Kherson, skrev Zelenskyj fredag på sin Telegram-kanal da han annonserte at Kherson igjen var en ukrainsk by.

Den ukrainske presidenten sier at ukrainske spesialenheter allerede er stasjonert i byen. De regulære troppene vil følge.

- Folket i Kherson har ventet. De ga aldri opp Ukraina, sier han og takker det ukrainske forsvaret i sin helhet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer