I 2018 er det potensial for en økning i aktiviteten, mener senior rigganalytiker Rod Hutton i analysebyrået IHS. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
I 2018 er det potensial for en økning i aktiviteten, mener senior rigganalytiker Rod Hutton i analysebyrået IHS. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Ser rigg-opptur i Nordsjøen

Riggmarkedet er fortsatt i knestående, men noen flere rigger vil komme i jobb fra neste år, tror analytiker. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - 2017 er satt, men i 2018 er det potensial for en økning i aktiviteten, sier senior rigganalytiker Rod Hutton i analysebyrået IHS ifølge Finansavisen.

I forrige uke var han i Oslo for å presentere sitt syn på riggmarkedet for kunder og andre interesserte. Statusen for verdens riggflåte er fortsatt dyster. Etter tre tøffe år med en kraftig redusert oljepris, mangel på finansiering og oljeselskaper som har barbert investeringene og redusert oljeletingen, er nesten halve riggflåten uten arbeid.

Svak bedring

Hutton ser ifølge avisen imidlertid tegn til at riggmarkedet nå snur mot det bedre. I alle fall litt bedre.

Kostnadene er kommet ned, etterspørselen har sluttet å falle, ratene bunner ut og ordrebøkene stabiliserer seg. Oljeselskapene ser behovet for å erstatte olje som tas ut med ny og å opprettholde produksjonen og at olje som tas ut må erstattes av ny, og har begynt å se på gamle og nye feltutviklinger og boreprogrammer. Nordsjøen er blant områdene i verden hvor det er størst bevegelse.

- Vi begynner å se en liten oppgang i etterspørselen, og siden januar har det vært en økning i flåteutnyttelsen. Det er flere anbud ute, særlig i Nordsjøen, selv om det stort sett er korte kontrakter. Det ser ut til å bunne ut, sier Hutton ifølge Finansavisen.

Flere i jobb

Allerede ved utgangen av 2017 vil det være flere rigger i jobb på norsk sektor enn det var ved inngangen av året. Året startet med 19 rigger i operasjon, og ved utgangen av 2017 vil 25 rigger være operative, ifølge IHS, på bakgrunn av kontrakter som allerede er inngått.

På britisk side ventes det å holde seg stabilt på rundt 20 rigger i år.

Flere blir det trolig ikke, og blikket er løftet mot 2018 og 2019, hvor forespørslene og anbudene har økt de seneste månedene. Ved utgangen av 2018 ser IHS foreløpig for seg at det borer 28 rigger på norsk sektor, og 22 på britisk sektor.

- Det som kan være verdt å nevne er at etterspørselen i UK vil stige betydelig i sommerperioden siden operatørene vil bore når været er bra, så det kan nå en topp på 33 rigger på britisk side i midten av 2018, sier Hutton, ifølge avisen.

Han understreker samtidig at dette er foreløpig tall.

- Det kan bli mer, sier Hutton.

Andre økonominyheter:
Stenshagen selger seg ned på børsen
Steinar Hoen: - Det er min favorittaksje gjennom ti år