Ser rødt

TROMSØ (Dagbladet): Motstanderne mot Snøhvit får ny støtte. Nå sier også kjendiser nei. Anneli Drecker, BigBang, Knut Faldbakken og Christian Vennerød er blant navnene i et opprop mot Snøhvit-prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er noe muffens med hele Snøhvit. Den saksbehandlingen har vært mystisk kort, sier musiker og tromsøværing Anneli Drecker.

- Og jeg er så dritt lei av at politikere her i landet skal melke alt vi har av naturressurser. Hvem er det som sier at vi har copyright på gassen og oljen i Barentshavet, bare fordi vi eier havområdet? Hele fiskerinæringen trues. Men vi driter i natur og dyr her i landet. Vi er så grådige at jeg skjemmes, tordner artisten.

- Vent

Anneli Drecker er en av 34 kjentfolk som støtter Natur og Ungdoms opprop mot Snøhvit. Her ber de Stortinget om å vente fem år til. Til alle konsekvensene er klarlagt.

- Ting skjer i hui og hast oppe i Finnmark. For meg var det helt klart at vi ikke kan bygge ut nå, sier Nikolai Eilertsen i bandet BigBang.

Hvis Stortinget vedtar utbygging i begynnelsen av mars, begynner Statoil å bygge til sommeren.

Christian Vennerød, Alta-demonstrant og tidligere redaktør for Dine Penger, sier per i dag nei til Snøhvit.

- Det går ikke an å slurve så mye med grunnarbeidet som Stortinget har gjort. Ingen vet i dag nok om konsekvensene av en gassutvinning i Barentshavet, sier han.

Ikke helgrønn

Elin Boassen, leder i Natur og Ungdom, er strålende fornøyd:

- Her er det så mange forskjellige folk, at alle kan finne en kjendis de har tillit til og stoler på. Det betyr mye at andre enn oss i miljøbevegelsen er opptatt av Snøhvit, sier hun.

Forfatter Knut Faldbakken kan ikke huske sist han var med på et opprop.

- Jeg er ingen aksjonist av natur. Men når det gjelder Barentshavet har jeg en innebygd alarmklokke. Forurensing her får langt større konsekvenser enn i andre havområder. Argumentene for å vente er innlysende fornuftig, sier han.

Snøhvit

  • Snøhvit-området består av gassfeltene Snøhvit, Askeladden og Albatross i Barentshavet, 150 kilometer nordvest for Hammerfest.
  • Snøhvit-gassen skal fraktes til land med skip.
  • Landanlegget utenfor Hammerfest vil avgi betydelige mengder CO2 til luft.
  • Motstanden mot Snøhvit-utbyggingen er stor på miljøvernhold.

LEI: - Jeg er så drittlei av at politikere her i landet skal melke alt vi har av naturressurser, sier musiker og tromsøværing Anneli Drecker.
PROTESTERER: Christian Vennerød.
PROTESTERER: Forfatter Knut Faldbakken.
PROTESTERER: Fra venstre Øystein Greni, Olaf Olsen og Nicolai Eilertsen i bandet BigBang.