MUNNSÅR: Ny forskning forsterker mistanken om at det er en sammenheng mellom munnsårviruset herpes simplex type 1 og Alzheimers.  Foto: STEPHEN CHERNIN/SCANPIX
MUNNSÅR: Ny forskning forsterker mistanken om at det er en sammenheng mellom munnsårviruset herpes simplex type 1 og Alzheimers. Foto: STEPHEN CHERNIN/SCANPIXVis mer

Ser sammenheng mellom herpes virus og Alzheimers

Forskere tror munnsårviruset kan være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ny forskning forsterker mistanken om at det er en sammenheng mellom munnsårviruset herpes simplex type 1 og Alzheimers.

Ifølge forskning.no skal resultater fra tidligere forskning ha antydet at mennesker som er spesielt sårbare for herpes-viruset, også har større risiko for å utvikle Alzheimers.

- Overordnet årsak
Nå har forskere ved universitetet i Manchester i England funnet nye og sikrere tegn på at dette stemmer.

En ny rapport konkluderer nemlig med at viruset finnes i 90 prosent av alt plakk, eller karakteristiske avleiringer av proteiner, i Alzheimersrammede hjerner.

- Våre data antyder at viruset er en overordnet årsak til amyloid plakk, og følgelig antagelig en betydningsfull sykdomsforårsakende faktor i Alzheimers, skriver forskerne i rapporten som nylig ble publisert i Journal of Pathology.

Flere års arbeid
Professor Ruth Itzaki og kollegaene ved University of Manchester har i flere år jobbet med ideen om at Alzheimers kan være knyttet til herpes 1-infeksjoner.

I fjor presenterte de resultater som viste sammenheng mellom munnsårviruset og genet ApoE 4, som er en av de mest kjente risikofaktorene for Alzheimers.

Den nyeste forskningen som Itzaki har presentert, er basert på studier av hjernene til seks pasienter med Alzheimers og fem pasienter uten sykdommen.

Resultatet var altså at ni av ti av proteinavleiringene eller plakket hos de sykdomsrammede, inneholdt DNA fra herpesvirus.

Svekket immunforsvar
Da forskerne så på innholdet av virus-DNA i hele hjernen, var det klart at mesteparten av dette var samlet i klumpene av plakk.

Forskerne sier at de tror at viruset kommer inn i hjernen til eldre mennesker med et svekket immunforsvar. Der etablerer det en sovende infeksjon som kan aktiveres av hendelser som stress, undertrykkelse av immunforsvaret eller ulike infeksjoner.

- Den følgende aktive infeksjonen forårsaker alvorlige skader i hjerneceller som dør og går i oppløsning, slik at de slipper fri samlinger av amyloid som utvikler seg til amyloid plakk, sier Itzhaki i en pressemelding.