BESØKER UTØYA I DAG:  22.juli-kommisjonen med leder Alexandra Bech Grjøv (rød jakke til høyre) befarer i dag Utøya og de omkringliggende områdene som var sentrale under terroraksjonen 22. juli.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESØKER UTØYA I DAG: 22.juli-kommisjonen med leder Alexandra Bech Grjøv (rød jakke til høyre) befarer i dag Utøya og de omkringliggende områdene som var sentrale under terroraksjonen 22. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Ser spesielt på om andre avgjørelser kunne gitt andre utfall

22. julikommisjonen har mange spørsmål de vil ha svar på. Besøker Utøya i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet): 22. juli-kommisjonen besøker i dag Utøya for første gang siden terrorangrepet.

Kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, sier hun tror hun vil bli sterkt berørt av det hun ser på øya, der 69 personer ble drept.

- Samtidig er det viktig for meg å ikke overmannes av følelser, men gjøre den jobben vi er satt til på en best mulig måte, sier hun til pressen under en kort pressekonferanse før hun og de andre kommisjonsmedlemmene blir fraktet over til Utøya.

Befaring Kommisjonen har også hatt befaring på Utvika camping for å se på forholdene de frivillige jobbet under.

- Vi skal sette oss inn i virkeligheten til de som tok beslutninger 22. juli. Spesielt i forholdt til politiets innsats vil det være slik at om vi finner vesentlige kritikkverdige forhold, vil vi påpeke dette, siker Bech Gjørv.

Kommisjonen har en lang liste med spørsmål som de vil ha svar på. Ifølge Bech Gjørv vil de blant annet undersøke om politiet fulgte skyting pågår instruksen, valg av oppmøtested ved Storøya og hvor vidt man kunne kommet raskere til. 

- Vi ser spesielt på om andre avgjørelser kunne gitt andre utfall, sier hun.

Pressen uønsket Kommisjonen hadde opprinnelig laget et opplegg for pressen, slik at det den fortar seg på øya kunne bli dokumentert, men AUF-ledelsen ba i går ettermiddag pressen om ikke å reise til Utøya.

I stedet vil kommisjonen svare på spørsmål etter besøket.  

- Vi ønsket en verdig ramme rundt befaringen og hadde derfor lagt opp til at media kunne ta bilder av kommisjonen på angitte steder under befaringen på utøya. AUF var veldig tydelige på at de ikke ønsket pressen tilstede. Det har vi selvfølgelig valgt å etterkomme, sier kommisjonslederen.

MANGE SPØRSMÅL:  22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier de har en lang liste med spørsmål de vil ha svar på. MMS: Torbjørn Berg
MANGE SPØRSMÅL: 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier de har en lang liste med spørsmål de vil ha svar på. MMS: Torbjørn Berg Vis mer