Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ser ut som de planla å framprovosere vold de kunne filme

Politiet mener skoleelev ble tilfeldig offer for kriminell gjeng som alltid går løs på unge etnisk norske menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det framstår som om de planla et angrep som de kunne filme og legge ut på sosiale medier. Jeg legger f.eks. merke til at filmingen starter før volden begynner.

Det sier Jan Erik Mihle, nestleder for forebyggendegruppa i Trondheims-politiet. Han ser alvorlig på en grov voldsepisode ved Charlottenlund videregående skole i forrige uke, som ble filmet med mobilkamera og spredd i sosiale medier.

En guttegjeng skal ha lokket med seg en tilfeldig elev inn i en garderobe. Videoen viser munnhoggeri mellom offeret og gruppas tilsynelatende leder, som slår den andre gutten til blods i et voldsomt basketak.

- Stygg sak - Det er en stygg sak. Det filmes, og offeret må oppleve det som ganske massivt av å bli angrepet av gjerningsmannen, som har flere kamerater med seg, sier Mihle.

Politiadvokat Alf Rune Nilsen ser svært alvorlig på saken og varsler at han i løpet av helga vil ha utarbeidet en formell siktelse mot den utpekte hovedmannen, en 18-åring med et voksende kriminelt rulleblad.

- Siden september har han vært innblandet i seks voldshendelser og ett tyveri. Han er også mistenkt for ett ransforhold der en ung mann ble truet med kniv, sier Nilsen til Dagbladet.

- Gjengmiljø Han sier etterforskningen har avdekket at den utpekte hovedmannen og de andre i gruppa er medlemmer av en kriminell gjeng på åtte-ti personer som jevnlig begår alvorlig kriminalitet som ofte filmes og legges på nett. Flere av dem er elever på Charlottenlund.

- Vi må kalle en spade for en spade - de er en gjeng. De opererer sammen hele tida - som regel på og ved utesteder, men nå også på skolen. De har alle utenlandsk bakgrunn, og ofrene er alltid unge etnisk norske menn, sier politiadvokaten.

Han ser alvorlig på at gjengmedlemmene er unge menn med familie i Norge, som i utgangspunktet skulle være godt integrert.

- Det er uforståelig, og skolen er veldig bekymret. Men vi må bevare fatningen, og så må politiet rydde opp, sier Nilsen.

- Ikke planlagt 18-åringen som pekes ut som gjerningsmann under voldsepisoden på Charlottenlund, nekter skyld. Han sier til Adresseavisen at slåsskampen ikke var planlagt, og at han bare ønsket å snakke med motparten om en tidligere voldshendelse.

Den utpekte hovedmannen har dessuten skrevet på Facebook at det var den andre gutten som slo først, men politiet fester ikke lit til noen av påstandene.

- Da har han åpenbart en rar forståelse av virkeligheten. Det er heller ingenting som indikerer at dette kan knyttes til en gammel episode, sier politiadvokat Nilsen.

Charlottenlund er blant Trondheims nyeste og største videregående skoler med ca. 1250 elever, og har både allmennfaglige og yrkesfaglige studieretninger.

- Miljøet er ikke spesielt hardkokt på Charlottenlund, sier Mihle i forebyggendegruppa.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart