Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ser ut som det er bomba her

Trelast for millioner flyter rundt i Lågen. - Mye, mye verre enn 1995-flommen, sier sagbruksjef.

 I FRI FLYT:  Halvfabrikata for et tosifret antall millioner kroner er ødelagt eller tatt av flommen, bokstavlig talt, ved Fåvang Sag. I bakgrunnen en ny kunstgrassbane, som Ringebu kommune har brukt over 10 millioner kroner for å få klar. Nå er rådmannen spent på om jobben må gjøres om igjen. FOTO: OLE M. NYBAKKEN.
I FRI FLYT: Halvfabrikata for et tosifret antall millioner kroner er ødelagt eller tatt av flommen, bokstavlig talt, ved Fåvang Sag. I bakgrunnen en ny kunstgrassbane, som Ringebu kommune har brukt over 10 millioner kroner for å få klar. Nå er rådmannen spent på om jobben må gjøres om igjen. FOTO: OLE M. NYBAKKEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjekk flombildene fra tomta til Fåvang Sag tatt midt på dagen søndag. Det er ikke lett å tro at du kan få kjøpt listverk og dørkarmer her allerede tirsdag.

Trematerialer flyter rundt som barkbåter og vannet står fortsatt en meter opp på ytterveggen.

Og det er ikke bedre innendørs.

- Det ser ut som det er bomba her, sier en lettere oppgitt, men likvel optimistisk daglig Rune Voldsrud til Dagbladet i ettermiddag.

Men han lover skråsikkert at kundene skal få det de har bestilt og mer til første dagen over pinse.

- Flyter rundt i Lågen - Jeg kan ikke garantere at vi er i gang tidlig på morran, men åpne skal vi. Våre 30 ansatte har gjort en fantasisk innsats i pinsen, og vi har fått berget ferdigvarelageret. Men store mengder halvfabrikata er ødelagt eller flyter rundt i eller ved Gudbrandsdalslågen et eller annet sted, sier Voldsrud.

I dag har ordfører Arnhild Baukhol i Ringebu kommune vært på Fåvang Sag og andre nøkkelbedrifter som er berørt av flommen.

Horten Hus, Morken Betong og Åttekanten Kro er andre store bedrifter som har «druknet» de siste dagene.

 - SOM ET BOMBEMÅL:  Daglig leder Rune Voldsrud viser rundt Ringebu-ordfører Arnhild Baukhol på den tørre delen av Fåvang Sag i dag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN.
- SOM ET BOMBEMÅL: Daglig leder Rune Voldsrud viser rundt Ringebu-ordfører Arnhild Baukhol på den tørre delen av Fåvang Sag i dag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN. Vis mer

- Hos oss på Fåvang sag har flomvannet vært 2,70 meter på det høyeste ute. Inne har vannet stått en meter oppe på veggen, sier Rune Voldsrud.

- Mye verre enn 1995 I hele dag har daglig leder vært rundt på bedriften med forsikringsselskapets takstmenn.

- Det er umulig å gi noe nøyaktig anslag så tidlig over hva dette kommer til å koste. Men for vår del er skadene mye. mye større enn ved storflommen i 1995 som alle sammenligner med. Hvis jeg må stikke fingeren i været for å anslå en flompris, må det bli 25 - 30 millioner kroner, sier Rune Voldsrud til Dagbladet.

Store ødeleggelser Konstituert rådmann Ådne Bakke i Ringebu startet en rundtur i kommunene klokka 06 for å se på skadeomfanget.

- Det er umulig å gi noe skadeomfang før vannet er borte igjen. Men at det dreier seg om store ødeleggelser, er ingen overdrivelse.
I tillegg til ødeleggelsene ved flere bedrifter, er også landbruket påført store skader. Årsavlingen er ødelagt på flere hundre dekar, sier Bakke til Dagbladet.

Rett bak Fåvang Sag ligger en nyåpnet kunstgrassbane, som har kostet over 10 millioner kroner.

- Det er umulig å si om banen har tålt flommen eller om grunnarbeidene må gjøres om igjen. Det er mye å ta fatt over helgen, sier rådmannen, som finner litt trøst for egen kommunes del at flomtoppen nå er over for hans kommune.

Han har selv fått konstatert at NVEs varsel stemmer i praksis.

Koker drikkevannet Det vil i praksis si at problemet flytter seg lenger sørover. Flomvannet blir ikke borte av seg selv. 

Ringebu-rådmannen er fornøyd med at ingen i hans kommune har behøvd å forlate sine hjem.

 ÅPNER TIRSDAG:  Dette situasjonsglimtet fra Fåvang Sag på søndag til tross- daglig leder lover at butikken skal være i gang igjen tirsdag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN.
ÅPNER TIRSDAG: Dette situasjonsglimtet fra Fåvang Sag på søndag til tross- daglig leder lover at butikken skal være i gang igjen tirsdag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN. Vis mer

Men brunt flomvannet har trengt inn i ledningsnettet i Ringebu sentrum, der innbyggerne blir oppfordret til å koke vannet fra springen.

100 millioner - så langt Skadene bare i Ringebu og Fåvang kan være like store som de samlede skademeldingene fra hele Østlandet så langt

Forsikringsselskapene har så langt fått melding om rundt 400 flomskader til en verdi at 100 millioner kroner. Beløpet ventes å bli mye høyere. — Antallet forventes å øke. Anslaget for erstatninger så langt er rundt 100 millioner kroner, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NTB. FNO administrerer Norsk Naturskadepool , hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer. Den siste store flommen i Norge var på Østlandet i 1995. — Den gang forårsaket flommen 6.900 skader, og vi betalte ut rundt 940 millioner kroner i erstatninger.

 GJENFUNNET:  Disse materialhaugene kom til syne i god avstand fra Fåvang Sag da Gudbrandsdalslågen begynte å trekke seg tilbake søndag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN.
GJENFUNNET: Disse materialhaugene kom til syne i god avstand fra Fåvang Sag da Gudbrandsdalslågen begynte å trekke seg tilbake søndag. FOTO: OLE M. NYBAKKEN. Vis mer