- Ser ut som et risikoprosjekt

Direktør Janne Sollie i Direktoratet for Naturforvaltning er skeptisk til deponiplanene i Førdefjorden.

 FØLGER MED: Direktør Janne Sollie i Direktoratet for Naturforvaltning om Engebø-prosjektet. Foto: SCANPIX.
FØLGER MED: Direktør Janne Sollie i Direktoratet for Naturforvaltning om Engebø-prosjektet. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Direktør i Direktoratet for Naturforvaltning (DN), Janne Sollie, følger nøye med i saken om kjempedeponiet i Førdefjorden.

Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å gjøre Engebøfjellet om til en rutilgruve og dumpe flere hundre millioner tonn gruveavfall i et planlagt deponi i fjorden. Prosjektet kan gi 170 ny arbeidsplasser i regionen og betegnes av selskapet som et nytt norsk industrieventyr. Men Sollie er kritisk til konsekvensene for fjordøkosystemet.

- Med forbehold om at jeg ikke har sett alle papirene, synes jeg dette høres ut som et prosjekt med stor usikkerhet og stor risiko, sier hun til Dagbladet.no.


Nasjonal laksefjord
Det er spesielt i forhold til statusen som nasjonal laksefjord at Sollie er skeptisk. Men også i forhold til forurensingsloven kan deponiet være problematisk, mener hun. Havforsker Jan Helge Fosså og professor i økologisk toksikologi, Ketil Hylland, har uttrykt bekymring for de store mengdene kjemikalieblandet steinstøvet som skal dumpes i deponiet. Støvet vil kvele alt liv på bunnen der deponiet skal ligge, og i tillegg mener de det er  kan spre seg til de øvre vannmassene der laksen og smolten beveger seg. Ifølge konsekvensutredningen som NIVA har sammenfattet for Nordic Mining, skal dette ikke kunne skje.

- Vi vil se spesielt på konsekvensutredningen, hvilke hensyn som er tatt og hvilke undersøkelser som er gjort, sier Janne Sollie.

Saken kunne ha kommet i konflikt med EUs vanndirektiv dersom det hadde vært implementert. Men siden forvaltningsplaner for fjordene ikke er på plass før i 2015, er det ikke aktuelt.

- Vi hadde visst mer dersom forvaltningsplanen var ferdig, sier Sollie.


Vurderer utslippstillatelse til høsten
Det er Fylkesmannen i Sogn og Fjordane som skal bestemme om Engebø-prosjektet får utslippstillatelse eller ikke. Ifølge nestleder Gøsta Hagenlund venter de på de endelige dokumentene fra gruveselskapet.

- Vi har ikke begynt å vurdere saken faglig enda, sier Hagenlund til Dagbladet.no.

Søknaden om utslippstillatelse vil bli lagt ut på høring i sommer, og saken vi bli avgjort i løpet av høsten.

Miljøverndepartementet ønsker ikke å kommentere saken, siden departementet er siste klageinstans i en eventuell anke på utslippstillatelse.