Donorpasient beholdt gammelt hjerte:

- Ser ut som kakedeig

For fire år siden fikk Jessica (29) nytt hjerte. Det gamle oppbevarer hun i nattbordskuffen - og det er det en spesiell grunn til.

MED HJERTET I HÅNDA: Jessica har ved flere anledninger trukket fram posen med det gamle hjertet sitt i - for allment skue. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz.
MED HJERTET I HÅNDA: Jessica har ved flere anledninger trukket fram posen med det gamle hjertet sitt i - for allment skue. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Jessica Manning fra New Zealand ble født, ble hun diagnostisert med flere hjertekomplikasjoner - deriblant et halvt hjerte. Siden den gang har hun vært inn og ut av sykehus utallige ganger, og hun har ifølge den britiske avisa Metro gått gjennom over 200 større og mindre operasjoner.

For fire år siden fikk imidlertid den unge kvinnen en gladnyhet: Som 25-åring fikk hun donert et nytt hjerte. Operasjonen var vellykket, og det gamle hjertet donerte hun selv til forskning.

10 måneder seinere var det aktuelle forskningsinstituttet ferdige med hjertet, og Manning valgte da å ta det tilbake. Siden har hun oppbevart det halve hjertet i en plastpose på rommet sitt.

- Ser ut som kakedeig

sin TikTok har Manning ved flere anledninger delt videoer av seg selv med det gamle hjertet i hånda.

I et klipp holder hun posen med hjertet - som slett ikke ser ut som et hjerte i det hele tatt - opp mot kameraet mens hun sier:

- Det ser ut som kakedeig!

Mannings videoer blir sett av tusenvis av mennesker daglig, og reaksjonene er splittet: Noen synes det er skremmende og ekkelt, andre interessant - og enkelte berømmer donorer for deres viktige innsats.

«Send det til eksen din med en dramatisk beskjed», skriver en.

«Du tar mottoet «med hjertet utenpå» til et nytt nivå», skriver en annen.

I et klipp veier Manning hjertet sitt på en kjøkkenvekt. Hun konkluderer med at det veier ca. 650 gram.

- Folk synes jeg er rar. Jeg har alltid visst at å dele slike ting i sosiale medier er kontroversielt, men 90 prosent av folk liker det faktisk, sier Manning til Metro.

29-åringen avslører at hun bevarer hjertet i nattbordskuffen, i en vakuumpose full av konverseringsvæske så det ikke råtner.

- Jeg er glad jeg slipper å ha det i kjøleskapet eller fryseren. Det ville vært ekkelt, kommenterer hun.

KAKEDEIG? Mannings video av det gamle hjertet i posen går viralt. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz.
KAKEDEIG? Mannings video av det gamle hjertet i posen går viralt. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz. Vis mer

Ikke bare hjertet som vekker oppsikt

I tillegg til stolt å vise fram sitt gamle hjerte, har Manning heller ikke latt arrene etter alle hennes grove operasjoner stoppe henne fra å eksponere seg selv.

I en TikTok-video sier hun at hun er en selvsikker person, som ikke lar arr ødelegge for noe. Hun presiserer at hun elsker arrene og historien de forteller. Videre sier hun at hun elsker å bruke bikini for å vise dem fram - og er det ikke bikinisesong, viser hun dem likevel:

POSERER: «Ydmyk nok til å vite at jeg ikke består samfunnets skjønnhetsideale med disse arrene», skriver Manning i en Tiktok-post. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz.
POSERER: «Ydmyk nok til å vite at jeg ikke består samfunnets skjønnhetsideale med disse arrene», skriver Manning i en Tiktok-post. Foto: Utklipp Tiktok/jessica.elenanz. Vis mer

Har en spesiell mening

29-åringen fra New Zealand har til flere medier uttalt at det er en spesiell grunn til at hun fortsatt tviholder på det gamle hjertet sitt. Hun ønsker nemlig å gjøre noe minneverdig for å hedre hjertedonoren sin ved å ta i bruk det gamle:

- Når jeg kjøper meg hus skal jeg begrave det gamle hjertet mitt i hagen og plante et tre oppå det. Treet skal spire og gro, og være en hyllest til personen som ga meg hjertet jeg har i dag, sier hun til Metro.

Manning legger til at det er vanskelig å uttrykke hvor uendelig takknemlig hun er for hjertedonoren sin.

- Alt jeg gjør, gjør jeg for donoren min - men også for donorens familie. Jeg lever på grunn av denne personen. Det må jeg elske og feire i all tid, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer