- Ser ut som politiet gjemmer seg bak taushetsplikten

Nå vil advokat Jon Wessel-Aas ha nye offentlighetsregler for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Her kan det se ut som politiet gjemmer seg bak taushetsplikten, sier advokat Jon Wessel-Aas. Han er kritisk til at politiet holder dokumentene i Anna-saken skjult.

- Det er en fare for at politiet bruker taushetsplikten til å skjule myndighetsfeil, sier Wessel-Aas. Han er partner i advokatfirmaet Bing Hodneland og er i tillegg styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, norsk avdeling.
 
- Det skal ikke være slik at myndighetene kan skjule sine feil bak taushetsplikten, sier Wessel-Aas.
 
Tryglet om hjelp - ble drept Dagbladet har den siste måneden skrevet om Anna Medvedeva (26), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

Les alle sakene her!

 
Et sentralt spørsmål er om politiet kunne gjort mer for å hjelpe en livredd Anna.
 
- Politiet er pliktig til å begrunne konkret hvorfor det er nødvendig i et demokratisk samfunn å nekte innsyn og begrense ytringsfriheten. Politiet kan ikke bruke taushetsplikten til å skjule sine egne handlinger, sier Wessel-Aas.

- Samfunnets interesse Advokaten mener hemmelighold av politiets opptreden i Anna-saken kan være et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Han viser til Høyesteretts avgjørelse i fjor, om pressens innsyn i lydbåndene fra Treholt-saken
 
- Her er gjeldende rett er det skal gis innsyn i saker med offentlig interesse, hvis det ikke er avgjørende hensyn som taler i mot dette. Her er det i samfunnets interesse å finne ut hva politiet gjorde for å hjelpe Anna, sier Wessel-Aas.
 
Vil ha nye regler Advokaten mener man må vurdere nye offentlighetsregler for politiet.
 
- Man burde gi bedre utrykk for gjeldende rett i loven, slik at det for eksempel åpnes tydligere for innsyn ved dødsfall som kan ha skjedd som følge av unnlatelser fra de samme myndighetene som i ettertid skal forvalte taushetsplikten, sier Wessel-Aas.
 
Nekter å frigi loggen 13. juli 2012 tok Anna kontakt med politiet etter at hun mente ekssamboeren kidnappet deres felles barn og truet henne på livet.
 
«Ut ifra den kontakten vi hadde med partene hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare», sa stasjonssjef for drammenspolitiet Øyvind Aas til Dagbladet i begynnelsen av mai. Dette står i sterk kontrast med hva de pårørende forteller og hva Krisesenterets journaler viser. Der kommer det fram at Anna var livredd og desperat ba om hjelp.
 
Men på tross av gjentatte forespørsler nekter Drammen-politiet å frigi loggen fra Anna Medvedevas første besøk hos drammenspolitiet.
 
18. juli anmeldte Anna ekssamboeren, Svantesson, til politiet for trusler og vold. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de ikke kontaktet verken ekssamboeren eller Anna etter anmeldelsen. Også Annas anmeldelse og avhør hos drammenspolitiet nekter politiet å gi de pårørende innsyn i.
 
«Hvis de var stolt over hva de hadde gjort hadde de publisert dette for lenge siden. Det er skammelig at vi ikke får innsyn i dette», sier tanta til Anna, som i dag har omsorgen for Annas to år gamle sønn.

Vil ha svar De pårørende ønsker også å få svar på hva Telemark-politiet gjorde etter at Anna ringte til politiet fra ekssamboeren bagasjerom 14. oktober. Timer senere ble hun drept. Da Anna ringte til politiet 14. oktober, etter at ekssamboeren Mikael Svantesson hadde kidnappet henne, brukte politiet 55 minutter før de kom til stedet hvor Anna ringte fra.
 
Etter å ha fått kritikk for dette, valgte Telemark politidistrikt å offentliggjøre en logg som viser hva de foretok seg fram til 12.00 14. oktober.
 
Men Anna ble ikke funnet før 12-tida dagen etter, 15.oktober. Det var Svantesson som forklarte hvor Anna var, etter at han ble pågrepet av svensk politi 3.10, natt til 15. oktober. De pårørende ønsker at politiet redegjør for hva de gjorde for å finne Anna etter 12.00 14. oktober, men det nekter politiet.
 
«Det foreligger ikke noen samlet framstilling av politiets ulike gjøremål som det kan gis innsyn i. Politiet finner ikke grunnlag for å lage en slik framstilling på bakgrunn av Dagbladets henvendelse», skriver visepolitimester Kostveit til Dagbladet.

Dagbladet 3. mai 2014
Dagbladet 3. mai 2014 Vis mer
KRITISERER POLITIET: - Her kan det se ut som politiet gjemmer seg bak taushetsplikten, sier advokat Jon Wessel-Aas. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
KRITISERER POLITIET: - Her kan det se ut som politiet gjemmer seg bak taushetsplikten, sier advokat Jon Wessel-Aas. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
- FOR TIDKREVENDE: - Det er rett og slett for tidkrevende å gå gjennom loggen og lage en slik sammenstilling, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- FOR TIDKREVENDE: - Det er rett og slett for tidkrevende å gå gjennom loggen og lage en slik sammenstilling, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
- TAUSHETSPLIKT: «Vi kan ikke se at hensynene som eventuelt skulle tale for offentliggjøring kan sette hensynet til taushetsplikten til side», skriver visepolitimester i Telemark politidistrikt, Odd Skei Kostveit, i et brev til Dagbladet. Foto: ANDERS JØLSTAD/POLITIET
- TAUSHETSPLIKT: «Vi kan ikke se at hensynene som eventuelt skulle tale for offentliggjøring kan sette hensynet til taushetsplikten til side», skriver visepolitimester i Telemark politidistrikt, Odd Skei Kostveit, i et brev til Dagbladet. Foto: ANDERS JØLSTAD/POLITIET Vis mer