FORSVARER PUBLISERINGEN:  WikiLeaks grunnleggeren Julian Assange tror det er beviser på krigsforbrytelser i materialet som de nå har publisert. Foto: AP Photo
FORSVARER PUBLISERINGEN: WikiLeaks grunnleggeren Julian Assange tror det er beviser på krigsforbrytelser i materialet som de nå har publisert. Foto: AP PhotoVis mer

- Ser ut til å være bevis på krigsforbrytelser

WikiLeaks-grunnlegger forsvarer publiseringen blant annet med opplysninger rundt drap på sju barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USA har fordømt lekkasjene som uansvarlige, og det norske forsvaret frykter de kan ramme norske soldater.  En talsmann for Afghanistans president Hamid Karzai sier han er sjokkert.

På en pressekonferanse i London i dag, måtte WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forsvare offentliggjøringen av 91 000 hemmeligstemplede dokumenter fra Afghanistan-krigen.

- Bevis på krigsforbrytelser Blant materialet som er offentliggjort, er det materialer som er bevis på krigsforbrytelser, mener han.

- Det er opp til syvende og sist opp til en rett å bestemme om noe er en krigsforbrytelse. Når det er sagt, så ser det ut til å være bevis på krigsforbrytelser i dette materialet, sier Assange.

Han nevner som eksempel et angrep utført av den amerikansk spesialstyrke Task Force 373 i 2007, der sju barn døde.
Styrken innrømmet drapene på barna, men det ble sagt at de hadde angrepet på grunn av fiendtlig aktivitet.

Det ble ikke nevnt at angrepet var et forsøk på å ta al-Qaida-lederen Abu-Laith al-Lib, noe som kommer fram i loggen fra WikiLeaks.
Det ble heller ikke nevnt at den amerikanske styrken brukte en HIMARS, før et eneste skudd var avfyrt mot dem, ifølge BBC.

Skader ikke uskyldige WikiLeak-grunnleggeren framholdt også at de har «jobbet hardt for å sørge for at materialet ikke skader uskyldige».

- Alt materialet er over sju måneder gammelt, så det er vil ikke ha konsekvenser for noen pågående operasjoner, selv om det kan ha viktige konsekvenser for etterforskning, sier han.

Han mener dokumentene gir et sannferdig bilde av krigen.

- Det er ikke én stor hendelse, det er en fordømt ting etter en annen. Det er den kontinuerlige strømmen av små hendelser. De kontinuerlige dødsfallene av barn, opprørere og allierte styrker. Det er dette som er historien om krigen siden 2004, sier han ifølge Sky News.