Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ser ut til at folket har sagt nei

Irlands justisminister innrømmer å ha tapt valget om Lisboa-traktaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Dermot Ahern sier at resultatene fra mange valgkretser rundt om i landet viser at irene har avvist Lisboa-traktaten.

Tallene er ikke offisielle, men Ahern sier det er klart at Nei-stemmene leder i et stort flertall av distritkene.

- Det ser ut som det vil bli Nei fra folket. Til slutt er det, av mange ulike grunner, folket som har talt, sier han til BBC.

Irene stemte i går over Lisboa-traktaten, som innebærer en rekke grunnleggende reformer av beslutningsprosessene i EU.

Declan Ganley leder gruppen Libertas som har jobbet aktivt mot traktaten. Han jublet over resultatet, som ser ut til å gå hans vei.

- Folket i Irland har vist enormt mot og visdom når de har analysert faktaene og tatt den beslutningen som de har gjort, sier Ganley til BBC.

By mot land

Prognosene før valget har vist nærmest dødt løp etter at ja-sida ledet for noen måneder siden. Resultatene fra de første distriktene som er ferdig med opptellingen viser et nei-flertall. Ja-sida har imidlertidig tatt innpå i løpet av dagen og det er umulig å si hva sluttresultatet blir, melder den irske statskanalen RTE.

Trenden er den samme som i avstemningen om Nice-traktaten for tre år siden. I byene og i middelklasseområder stemmer flertallet ja, mens innbyggerne utover på landet stemmer nei. Spenningen knyttet seg til hvem av de to sidene som klarte å mobilisere velgerne. Nå ser det altså ut til at Nei-sida har vunnet.  

Avvisningen av Lisboa-traktaten vil skape full krise i EU. De har ingen plan B for å reformere beslutningsprosessene.

- Ser ut til at folket har sagt nei

- Hvis det irske folket avviser traktaten så vil det selvfølgelig ikke bli noen Lisboa-traktat, sier den franske statsministeren Francois Fillon i går kveld.

Krise for EU

Et nei skaper krise for EU, som har brukt sju år på å komme fram til Lisboa-traktaten, som er en moderert utgave av grunnloven som var oppe til folkeavstemning i 2005. Nei-resultatet i Frankrike og Nederland førte til at blant annet Storbritannia avlyste sin avstemning og den modererte Lisboa-traktaten ble skapt.

Det er åpenbart at det er behov for å reformere beslutningsprosessene i EU, som ikke er tilpasset så mange som 27 medlemsland. Men hvordan dette skal gjøres er omstridt og nå må arbeidet starte på nytt.

Traktaten skulle etter planen tre i kraft 1. januar 2009.

Dagbladet.no følger saken utover kvelden.

- VI HAR TAPT: Justisminister Dermot Ahern, hele regjeringen og de største partiene har alle bedt folket om å si ja til Lisboa-traktaten. Men nå ser det ut til at folket har sagt nei.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling