- Ser utrivelig ut

Med en rekke lokale smitteutbrudd er smittetrykket på vei opp.

USIKKERHET: I FHIs siste ukesrapport viser en ny beregningen av mulig utvikling av R-tallet. De grønne feltene viser usikkerheten knyttet til beregningen, blant annet siden det generelle smittenivået er lavt. - I en slik situasjon vil et lokalt utbrudd kunne ha stor effekt på reproduksjonstallet, heter det i FHIs rapport.
USIKKERHET: I FHIs siste ukesrapport viser en ny beregningen av mulig utvikling av R-tallet. De grønne feltene viser usikkerheten knyttet til beregningen, blant annet siden det generelle smittenivået er lavt. - I en slik situasjon vil et lokalt utbrudd kunne ha stor effekt på reproduksjonstallet, heter det i FHIs rapport. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 162 000 000+313.8K
døde 3 370 000 +7.5K
Se mer

Denne uka har det kommet stadige meldinger om nye lokale utbrudd med covid-19-smitte:

  • 13 personer i Indre Østfold er bekreftet smittet. Flere smittede skal ha vært på tre utesteder i Askim, og kommunen driver smittesporing.
  • Color Line har slått smittealarm, etter at totalt fire personer som tok ferja fra Hirtshals til Kristiansand 29./30. juli og 4. august har testet positivt for corona.
  • I Bodø er det registrert åtte smittetilfeller som kan knyttes til fritidsreiser til Gdansk i Polen, og smittevernoverlege Kai Brynjar Hage oppfordrer alle som har vært der om å gå i frivillig karantene.
  • I Stavanger er to coronasmittede personer innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS), de første sykehusinnleggelsene ved sykehuset på over en måned.
  • Totalt åtte personer er så langt coronasmittet etter fire fester i bydel Vestre Aker sist uke. Bydelen driver smittesporing og alle som var på festene må i karantene.
  • To passasjerer på hurtigruteskipet MS Midnatsol er blitt sendt i land i Trondheim fordi de hadde corona-symptomer. De hadde vært i isolasjon på båten.

Det skjer etter smitteutbruddet på Hurtigruten, og de nylige lokale utbruddene i Moss, Sveio og Haugesund.

SVERIGE: Statsepidemiolog Anders Tegnell sier at Sverige opplever en økende trend av at mange unge voksne blir smittet med coronavirus. Vis mer

Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, er bekymret over utviklingen.

- Jeg synes det ser veldig utrivelig ut, sier Westin til Dagbladet.

- Bent Høie har sagt at han vil stenge ned igjen hvis dette kommer ut av kontroll, men at han håper han slipper det. Jeg håper han ser at det nå kan bære like galt av gårde som det gjorde i mars. Noen må gjøre noe nå, så vi ikke mister kontrollen, sier Westin.

Torsdag kveld opplyste statsminister Erna Solberg at regjeringen nå vil innføre noe strengere coronatiltak igjen, samt vente med å lempe på andre restriksjoner.

Frykter vippepunkt

Westin frykter at smitten vil spre seg så mye at det kan bli vanskelig å bremse spredningen.

- Vi må ikke risikere at vi kommer dit svenskene var. Der satte de etter hvert inn tiltak som ble like strenge som her, men de hadde passert et vippepunkt hvor det var så mye smitte i samfunnet at nedstenging ikke hadde nok effekt. Jeg håper politikerne ser at det nå brenner et blått lys, sier sosialmedisineren, som har slått fast at corona-pandemien må ses på som én pågående bølge.

R-tallet, som viser hvor mange personer én person med coronasmitte smitter videre, var ifølge FHI rundt 1 i midten av juli. Siden den gang kan det ha steget til over 2, viser en annen beregning gjort av FHI, som ble publisert denne uka (s. 33 i rapporten).

Det er stor usikkerhet knyttet til beregningen, som kalles en SMC-modell og som skal vise et anslag på den daglige utviklingen, først og fremst fordi den har lite informasjon å basere seg på.

Smittetrykket i landet generelt er lavt, bortsett fra i de lokale utbruddene, og det er en av grunnene til usikkerheten ved beregningen.

FHIs endelige beregning av R-tallet baserer seg også på blant annet sykehusinnleggelser. Dette ligger lavt, og FHI understreker derfor at det er stor usikkerhet i estimatene.

- I en slik situasjon vil et lokalt utbrudd kunne ha stor effekt på reproduksjonstallet, heter det i FHIs ukesrapport for uke 31.

Forsinkelse

Torsdag er det 14 personer med påvist coronavirus innlagt ved sykehus i Norge. Det er tre flere enn onsdag. To behandles med respirator.

Da pandemien var på sitt verste i vår, ble det i løpet av de tre ukene etter at store deler av Norge ble stengt ned (uke 12-14) til sammen innlagt over 600 nye pasienter på norske sykehus, ifølge FHI. Uka før – som ledet opp til nedstengningen – var det litt under 50 nye innleggelser.

- Smittetallene vi ser nå viser situasjonen som var for litt over to uker siden, fordi folk først må bli smittet, så få symptomer, så ta dem på alvor, så bli testet og få svar. Sykehusinnleggelse som verktøy for å fange opp smittespredning ligger to til tre uker etter den faktiske smittesituasjonen, sier Jörn Klein, førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.

Utviklingen er en av grunnene til at Klein mener det bør innføres krav om bruk av munnbind i blant annet kollektivtrafikken i storbyene.

- Det kan se ut som vinduet for å ikke komme i en meget ugrei situasjon er ca. to uker, og her er munnbind et enkelt tiltak vi kunne tatt i bruk. Det kan ikke være slik at vi er nødt til å sette ansatte i bedrifter og skoleklasser i karantene bare fordi vi ikke bruker alle verktøy vi har, og ødelegger suksessene vi har hatt de siste seks månedene, sier Klein.

Siden mars er det blitt etablert systemer med god testkapasitet og smittesporing. I tillegg har sykehusene høstet erfaring fra behandling av pasientene i vår og sommer.

NTNU-professor Steinar Westin håper det kan gjøre at situasjonen ikke blir like ille som i vår.

- Kommunelegene er nå vår tids helter, og de gjør en viktig jobb. Jeg er for eksempel imponert over det de gjør i Tromsø etter Hurtigruten-utbruddet. Samtidig er en del av beredskapen vi hadde tidlig på sommeren bygget ned, fordi vi har vært bortskjemte med å leve med lav smitte. Her i Trondheim var det en egen «luftveisklinikk», som nå er borte, og det er køer på coronatelefonen, sier Westin.

FHI har for øvrig ikke besvart Dagbladets spørsmål onsdag om smittesituasjonen og om vi har bedre kontroll nå enn tidlig i mars.

Helseminister Bent Høie har torsdag ettermiddag kalt inn representanter for de største byene, næringslivet og kollektivtrafikken, for et møte som skal handle om hjemmekontor og smitteverntiltak i kollektivtrafikken. Mulig anmodning eller påbud om munnbind i kollektivtrafikken er ventet å være et av temaene.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer