Serber drept av KFOR

Minst en serber fra Kosovo ble skutt og drept da et par hundre serbere tok belgiske KFOR-soldater som gisler og brente flere KFOR-kjøretøyer natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den voldsomme konfrontasjonen oppsto etter at belgiske KFOR-soldater ble bedt om å assistere internasjonale politifolk da en serber skulle arresteres etter å ha kjørt for fort og politiet oppdaget ulovlig kommunikasjonsutstyr i bilen hans.

Etter arrestasjonen samlet en gruppe på et par hundre serbere seg utenfor de belgiske soldatenes leir i Leposavic og hindret sju belgiske soldater i å komme inn i leiren. Medlemmer av gruppen stjal to KFOR-kjøretøyer.

Skytingen skjedde etter alt å dømme da gruppen av serbere prøvde å ta seg inn i den belgiske leiren ved midnatt. De ble stoppet, og det ble avfyrt skudd fra belgisk side. To av serberne ble truffet, og en døde senere av skadene. En tredje serber skal ha dødd av hjerteattakk under demonstrasjonen.

Situasjonen løste seg først opp søndag morgen klokken 8.15 etter at de belgiske soldatene hadde vært holdt som gisler i nærmere tre timer. Da hadde franske KFOR-styrker kommet til hjelp, og den belgiske kommandanten hadde advart serberne mot å fortsette blokaden.

- Enda en gang er det de som forsøker å hindre politifolks og soldaters legitime handlinger som må bære ansvaret, sier KFORs øverstkommanderende, generalløytnant Carlo Cabigiosu.

I en annen episode mistet en fransk soldat livet da en av hans egne håndgranater eksploderte. Hvorfor granaten eksploderte er ikke kjent, men skjedde mens soldaten var på patrulje i den delte byen Mitrovica nord i Kosovo.

(NTB)