Serber-opprør foran Vollebæks besøk

PRISTINA/OSLO (Dagbladet): Bander av maskerte, væpnede serbere i biler uten nummerskilt stengte av alle hovedveiene til Pristina i Kosovo i går, på de ortodokse serbernes 1. juledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De krever at Jugoslavias president, Slobodan Milosevic, eller presidenten i Serbia, Milan Milutinovic, kommer til Kosovo og personlig garanterer for det serbiske mindretallets sikkerhet i den hovedsakelig albanske provinsen av Serbia.

Dette serbiske opprøret kommer etter drapet på Nebosja Denic, en 34 år gammel serber som var sikkerhetsvakt på kraftverket i byen Grabovac.
Han ble drept på den ortodokse julaften onsdag i et angrep fra den kosovoalbanske geriljaen UCK, Kosovo frigjøringshær.

Atmosfæren er dermed ytterst spent foran besøket fra den nye lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Norges utenriksminister Knut Vollebæk, som skal komme til Pristina over helga.

Beleiring

Hundrevis av serbere hadde i går kveld tatt oppstilling på hovedveiene og hindret alle, også politiet og hæren, i å slippe gjennom, ifølge både serbiske og utenlandske kilder.

- Vi har fått nok. Terrorister dreper oss og kaster bomber på våre barn, sa en serber som deltok i sperringen av veien mellom Pristina og Skopje.

OSSE, som er på plass i Kosovo med et sendelag av observatører for å forsøke å opprettholde en slags våpenhvile mellom serbere og albanere, har hatt sine egne patruljer ute for å finne ut av tilstanden.

Bander

- Situasjonen skifter fra time til time, da det dreier seg om bander av maskerte menn i biler uten nummerskilt, som flytter seg fra sted til sted langs veiene, sier Jørgen Grunnet, pressetalsmannen for OSSE.

Fra først av så dette ut som en spontan, serbisk protest. Men utover dagen og kvelden, da stadig flere av hovedveiene ble avstengt, syntes det som om hele aksjonen er godt planlagt av grupper blant det serbiske mindretallet.

Forhandlinger

Forhandlinger for å roe ned gemyttene pågikk på flere kanter. USAs diplomatiske utsending, Christopher Hill, møtte i går den moderate kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova i Pristina. Adem Demaci, en mer ytterliggående kosovoalbansk leder, som hevder å være «politisk talerør» for geriljaen UCK, var i går i Tirana for å snakke med Albanias ledere.