Serber skutt

Minst én serber fra Kosovo ble skutt og drept da et par hundre serbere tok belgiske KFOR-soldater som gisler og brente flere KFOR-kjøretøyer natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 500 serbere fortsatte i går ettermiddag med nye demonstrasjoner utenfor en belgisk KFOR-leir i Leposavic nord i Kosovo etter at sammenstøt natt til i går krevde minst to liv. I tillegg til mannen som ble skutt, døde en annen serbisk demonstrant av hjerteattakk. Demonstrasjonen i går forløp fredelig.

Beskutt

Belgias forsvarsminister sammenkalte ledende offiserer til krisemøte, men tok ikke på seg ansvar for noen feil. Serberen som døde ble truffet av et varselskudd der kula slo tilbake, ifølge den belgiske KFOR-kontingenten.

En amerikansk-russisk KFOR-patrulje ble beskutt av ukjente angripere i går ettermiddag nær landsbyen Gornje Karacevo i sørøst, der KFOR forsøker å stenge grensa til Serbia. De amerikanske og russiske soldatene skjøt tilbake, og ingen av soldatene ble skadd, ifølge KFOR. Dette er et omstridt grenseområde hvor kosovoalbansk gerilja flere ganger har tatt seg over på serbisk side i et albanskbefolket område.

Sammenstøtet med serbiske demonstranter i Leposavic oppsto etter at belgiske KFOR-soldater hjalp FN-politiet med å arrestere en serber som kjørte for fort og hadde ulovlig kommunikasjonsutstyr.

Etter arrestasjonen samlet et par hundre serbere seg utenfor de belgiske soldatenes leir i Leposavic og hindret sju belgiske soldater i å komme inn i leiren. Serberne stjal to KFOR-kjøretøyer. Skytingen skjedde etter alt å dømme da serbere prøvde å ta seg inn i den belgiske leiren ved midnatt.

Fanget

Først i går morges slapp de belgiske soldatene etter nærmere tre timer som gisler. Da hadde franske KFOR-styrker kommet til unnsetning.

(NTB)