Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serber-strøm til Norge

70 serbiske asylsøkere landet på Fornebu i går kveld. Det er det største antall asylsøkere på et døgn siden 1993. - Det siste halve året har det kommet stadig flere, sier seksjonsleder ved Tanum asylmottak, Øystein Gussgard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 70 etniske serberne som kom til Norge i går hadde alle kroatiske pass, og de fleste var unge mennesker med barn.

De kom med fly fra Beograd via Frankfurt til Fornebu, og ble innlosjert på Røde Kors' transittmottak på Tanum utenfor Oslo.

Det kommer flere

Siden i juni har tallet på asylsøkere generelt steget fra 5 i døgnet til rundt 20 ved nyttår, og i går med 70 personer på en kveld.

- Det er flere årsaker til at det nå kommer flere asylsøkere igjen. Det snakkes om regjeringens liberaliseringspolitikk også utenfor Norges landegrenser. Dessuten er det ikke visumplikt for kroatere i Norge, sier Gussgard.
Også Kroatia overtakelsen av Øst-Slavonia i midten av januar, gjør at serbiske kroater nå velger å forlate området.

- Vi er forberedt på at det kommer flere kroatiske serbere, muligens i løpet av helga. Men vi kan ikke si det sikkert, sier Gussgard.

Ødelagt land

Lioiya Topic, mannen Vladimir og datteren Nikolina (3 år) var blant de etniske serberne som ble innlosjert på asylmottaket på Tanum i går. Tre bager var alt de hadde med seg.

- Vi kommer fra et ødelagt land. Vi er unge og må få oss et liv. I Vukovar og resten av det tidligere Jugoslavia er det umulig. Datteren vår kan ikke vokse opp i hatet, sier Lioiya Topic.
Hun forteller at familien valgte å dra til Norge fordi hun hadde hørt om landet gjennom jobben. Først i dag har hun fått høre om den norske regjeringen og dets liberale asylpolitikk.

- Vi kommer fra Vukovar i Kroatia. Vi er født der og bodde der før krigen. Det er ikke slik at vi ikke kan bo der lenger, det er muslimene som har tatt over området, som ikke kan bo sammen med oss. De siste månedene har det blitt verre og verre. Vi har blitt presset vekk derfra, sier hun fortvilet.

Til Norge
TIL NORGE: Serberen Vladimir Topic og datteren Nikolina (3) kom til Norge i går. - Vi kommer fra et ødelagt land. Vi kan ikke bo i hatet lenger, sier en sliten Topic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!