Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Serbere asylsøkere truer med kirkeasyl

Serbiske asylsøkere fra Øst-Slavonia truer med å gå i kirkeasyl dersom søknadene deres om opphold i Norge blir avslått. Det sier flere serbere som Dagsavisen har snakket med på Dikemark asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serberne hevder at de blir utsatt for forfølgelser i hjemlandet, og ber norske myndigheter om å ikke stole på rapportene fra observatører i området.

- Kroatiske myndigheter melder at alt er stille og rolig. Politiet holder også øyensynlig en lav profil. Samtidig gis det fritt leide til paramilitære, kroatiske grupperinger som mishandler og dreper oss. Det har ikke internasjonale observatører klart å fange opp, sier serberne.

Skulle serberne gå i kirkeasyl, så lover biskopene Odd Bondevik i Møre og Even Fougner i Borg å holde dørene åpne, selv om det skulle bli ubekvemt både for myndigheter, menigheter og asylsøkere.

- Kirken skal være et hellig rom. Folk blir ikke invitert, men de blir heler ikke kastet ut. Slik jeg ser det, er det til og med vanskelig å nekte forbrytere kirkeasyl. Vi serberne inn, så kan ikke vi stenge dørene, sier Fougner.

Justisminister Aud-Inger Aure (Krf) advarer de serbiske asylsøkerne mot å gjøre alvor av trusselen om å gå i kirkeasyl.

- Gjør de alvor av dette, kan de bli sittende i kirken i årevis. Det vil være å sette seg selv i fangenskap, sier Aure. Hun mener kirkeasyl ikke har noen plass i Norge, men sier samtidig at det er uaktuelt å sende politi for å hente ut kirkeasylanter.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!