Serbere lærer krig i Norge

Med alvorlige blikk inspiserte fem serbisk-montenegrinske offiserer for første gang hvordan Norge øver krig med sine allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INDRE TROMS (Dagbladet): I 1999 sto Norge og Serbia på hver sin side i Kosovo-krigen.

Bakgrunnen for inspeksjonen er at landet Serbia og Montenegro gjennom en avtale i OSSE-regi har rett til å inspisere militær aktivitet i andre medlemsland.

For øyeblikket pågår det en storstilt alliert øvelse i Nord-Norge. «Joint Winter 2004» engasjerer i alt 8500 mannskaper fra Norge, Sverige, Finland og Storbritannia. Øvelsen pågår både på land, i lufta og på havet.

Det er første gang landet tar i bruk sin inspeksjonsrett på norsk jord.

Ikke truende

- Det de gjør er å bekrefte at øvelsen ikke er truende for noen andre, forteller kommandør Tor Vestlie til Dagbladet.

- Og så lærer de litt om moderne krigføring?

- De vil jo se hvordan utstyr vi har, så det er klart det kan være noe å lære, sier Vestlie om de fem offiserene, som representerer både hær-, luft- og sjøforsvar.

Han eskorterer det serbisk-montenegrinske følget på deres ferd gjennom øvelsesområdet i Indre Troms og nordre Nordland.

Ifølge ham har følget spesielt interessert seg for de britiske mannskapene fra Royal Marines.

- Vi har vært i helikopter over området, og så har vi kjørt rundt med bil. De var spesielt interessert i britene, forteller Vestlie.

Kosovo ikke tema

Kosovo, der norske soldater har vært i ilden de siste dagene, er formelt fortsatt en del av Serbia, men styres nå av FN som en selvstendig provins.

- Dette har ikke vært noe diskusjonstema. De har kommentert at vi var på hver vår side i Kosovo-krigen 1999, men samtidig påpekt at vi var allierte under den annen verdenskrig, forteller kommandør Vestlie.

NYSGJERRIGE: De fem serbisk-montenegrinske offiserene, samt en tolk, ble i går guidet rundt i Indre Troms av kommandør Tor Vestlie.