Serberne bomber

MALISHEVO: (Dagbladet): Albanske geriljakrigere rykker inn i posisjonene der de serbiske troppene trekker seg ut. Samtidig fortsetter serberne å bombe landsbyer. Krigshandlingene trappes igjen opp i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kommandant som kaller seg Gazetar vil ikke innrømme overfor Dagbladet at geriljaen UCK rykker fram. Men han er selv i fremste linje rett utenfor byen Malishevo, der frontene igjen er synlige og UCK-soldater fortsatt viser seg fram etter høstens serbiske felttog. Og UCKs politiske leder Adem Demaci sier det på sin måte til Dagbladet:

- Det eksisterer ingen avtale som vi tror på. UCK er kjernen i et folkelig opprør, og vi har støtte fra hele folket. Vi stoler ikke på serberne, sier han.

Serbiske bomber

Han har utvilsomt et poeng. Seinest lørdag bombet serberne flere landsbyer. I går måtte FN instille to hjelpesendinger på grunn av det serbiske bombardementet.

Flyktningleiren Kisnareka har mottatt mange hundre nye flyktninger i løpet av helga. Med hjelp fra mer erfarne naboer setter de opp sine telt av plast, som kanskje blir deres hjem denne vinteren.

Det er vakkert i dalen Dagbladet kjører ned i fra Malishevo. Naturen får greie seg selv, for det er ingen mennesker som arbeider på jordene der markens grøde står og råtner.
Men bare noen hundre meter fra den siste serbiske posisjonen dukker en UCK-soldat opp. Han kryper i dekning med geværet i beredskap. Men ellers er det helt folketomt. Bare utbombete hus minner om at det egentlig bor folk her.

Flytter tilbake

Lenger framme er det et følge på en traktortilhenger. Familien forsøker å finne et sted å bo. Deres eget hus er bombet i filler.

- Vi tar sjansen på å flytte tilbake til Malishevo. Vi kan ikke overleve vinteren som flyktninger, sier de, og går en usikker framtid i møte.

- Folket tror bare på UCK. Verken NATO eller fredsobservatører kan hjelpe oss. De eneste som kan forsvare oss er våre soldater, sier en gammel mann på lasteplanet.

Kommandanten Gazetar mener at UCK ikke rykker fram. På den annen side tror han heller ikke at de serbiske troppene trekker seg tilbake.

- Tilsynelatende trekker de seg tilbake. Men hva hjelper det når de kommer tilbake om natta, og bare inntar litt andre posisjoner, sier han.

Og om de opptil 2000 OSSE-observatørene som skal inn i området, sier han:

Mistillit

- Vil OSSE-observatørene stole på forsikringene fra serberne om at de skal være trygge? Jeg tror ikke det. Hvem kan stole på serberne etter det de har gjort her, spør han.

Dagbladet fikk i et intervju med Beograd-regimets statsminister i Kosovo, Zoran Angelkovic, forsikringer om at OSSEs observatører skal få all den hjelp de vil fra serbiske myndigheter. Adem Demaci velger å kommentere spørsmålet slik overfor Dagbladet:

- Vi vil respektere OSSEs observatører. De vet selv at de er her med blyanter og ikke med våpen, sier han.

Flytter posisjoner

Det ser ut til at serberne nå omgrupperer sine styrker, og forsterker enkelte posisjoner nærmere hovedstaden Pristina. Samtidig er de i ferd med å forlate mer utsatte militære posisjoner, som de likevel ikke kan holde i vinter.

Midt i elendigheten kan dette være gode nyheter for de 60000 flyktningene som har rømt opp i åssidene utenfor landsbyene på flukt fra serbisk artilleri.

Det kan bety at noen av dem kan flytte tilbake til sine utbombete hus før vinteren og snøen kommer. Der kan de fryse og sulte i fred vinteren gjennom. For alle i det krigsherjede Kosovo tror krigen trappes opp igjen til våren. Da får UCK flere og sterkere våpen, og bedre trente soldater.