- Serberne er ofrene i Kosovo

BEOGRAD (Dagbladet): - FN-styrkene i Kosovo skulle håndheve sitt mandat og sitt uvilkårlige ansvar for å garantere sikkerhet for alle, først og fremst ofrene. De er serbere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg ser en veldig kynisk holdning fra regjeringene i demokratiske land. Vi hører ingen sterk advarsel til terroristene i UCK om å slutte å drepe serbere, slutte å ødelegge klostre som er en del av Europas kulturarv. Dette sier Zivadin Jovanovic, utenriksministeren i Jugoslavia, i en samtale med Dagbladet. Han mener den kosovoalbanske geriljaen UCK nå driver etnisk rensing av serberne i Kosovo, uten at FN-styrkene griper inn. I titusenvis har serberne flyktet fra Kosovo. 32 serbisk-ortodokse klostre er, ifølge utenriksministeren, ødelagt etter at FN-styrkene kom. Samtidig har Jugoslavia etterlevd alle de underskrevne avtalene, ifølge Jovanovic.

Opprørt over FN

På spørsmål om han vil anbefale de flyktende serberne om å bli igjen for å bevare det serbiske samfunnet i Kosovo, svarer han at det ville være for kynisk.

- Du behøver ikke be serberne bli. De blir av seg sjøl. De er rasjonelle, de er politisk veldig kloke og nasjonalt veldig bevisste. De blir hvis FN-styrkene oppfyller avtalene. Har du hørt om massakren i Starogradsko? Jeg går ut fra at du ble beveget av det, alle ble det. Men ser du ikke at hver annen dag kommer et nytt Starogradsko? I går ble seks eller så serbere funnet drept. Hva gjør det internasjonale samfunnet? Hvor er den åpne, humanitære, siviliserte omsorgen fra demokratiske regjeringer? spør Jovanovic.

Utenriksministeren med det milde ytre og den vennlige formen, er opprørt over FN-styrkene KFOR og UNMIK (United Nations Mission in Kosovo).

- Oppførselen til KFOR og UNMIK er uakseptabel!

- Du nevnte Starogradsko. Jeg var for min del i Racak i Kosovo i januar etter massemordet på et førtitall albanere utført av serbiske styrker. Vil serbiske overgrep i Kosovo bli etterforsket og straffeforfulgt?

- Vi er for lov og orden og mot enhver som har utført forbrytelser. Alle som har begått forbrytelser er ansvarlige for det de har gjort. Flere hundre ikke-albanere som har vært anklaget for forbrytelser har fått sin dom. De er i fengsel for, la oss si, mellom to og kanskje femten eller tjue år, svarer Jovanovic.

Kosovo tapt?

- Frykter eller tror du at Kosovo nå er tapt for Serbia og Jugoslavia? Det har visestatsminister Ratko Markovic blant flere sagt offentlig.

- Kosovo vil bli innenfor Serbia, vil bli i Jugoslavia, fordi det serbiske folket ikke er nykommere i Europa eller i dette området. Vi har vært her med vår stat mye lenger enn noen veldig sterke europeiske stater og land. Våre røtter kommer fra Kosovo og Metohia. Vår første serbiske stat ble grunnlagt i Prizren. Vårt patriarkat, vår serbisk-ortodokse kirke, har fremdeles hovedsete i Pec. Nye nasjoner forstår ikke hva historie, røtter og kultur betyr. Vi er overrasket over at europeere og europeiske regjeringer ikke kan forstå Serbias rolle i Europas historie, svarer Jovanovic.

Når det gjelder de inngåtte avtalene, er de helt klare, sier han. Kosovo og Metohia, som provinsen heter i Serbia, skal bevares med sine mange kulturer, religioner og folkeslag som en del av Jugoslavia.

Og Jugoslavia vil ikke godta brudd på Sikkerhetsrådets vedtak, de inngåtte militære avtalene og folkeretten.

- Kriminelle

- Frykter du ikke at FNs mandat kan trekke ut og Kosovo ende som et protektorat og deretter løsrive seg?

- Det er ikke vedtatt noe protektorat, og om den slags tanker finnes er det helt mot avtalene. Men alle utenlandske forsøk på å støtte separatisme i Kosovo og Metohia er å gå i allianse med terrorister. Man bør ikke leke med UCK. Vi har et ordtak som sier: «De som sår gresskar med Djevelen, vil få et gresskar i sitt hode.» De vil oppleve et tilbakeslag om de samarbeider med disse kriminelle, med terrorister, med narkomafiaen.

- Sist helg i Sarajevo vedtok et toppmøte Stabilitetspakten for Balkan. Men Jugoslavia er som det eneste landet på Balkan utelukket. Hvordan ser du på denne pakten?

- Jugoslavia, like mye som andre, trenger og ønsker stabilitet og utvikling i regionen. Jugoslavia er så visst en viktig faktor for å oppnå denne stabiliteten. Så, enhver plan for stabilitet og utvikling trenger Jugoslavia på innsiden. Det er vanskelig for en realistisk politiker å tenke seg den slags anstrengelser uten å ha med Jugoslavia, sier utenriksminister Zivadin Jovanovic.

KYNISKE:</B> - Jeg ser en veldig kynisk holdning fra regjeringene i demokratiske land, sier Jugoslavias utenriksminister.