- Serberne har krysset linja

- Det viktigste er at serberne har krysset linja, sa den serbiske opposisjonslederen Goran Svilanovic i går. Serberne er ikke lenger redde for å reise seg mot president Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svilanovic er leder for Sivilalliansen. Han sier Milosevic har mistet fotfeste i virkeligheten.

Det spørs om overlevelseskunstneren «Slobo» vil klare å redde skinnet - og makta - denne gangen også, sier Balkan-kjennere i Vesten.

Protestaksjoner fortsatte i går for tredje dag på rad i byen Uzice, 150 kilometer sørøst for Beograd. Ennå har ikke protestene mot Milosevic nådd hovedstaden, men de nærmer seg.

I Leskovac er situasjonen spent etter sammenstøt mellom demonstranter og politi. Tirsdag marsjerte om lag 20 000 demonstranter gjennom byen, i går var det sammenstøt mellom 1500 mennesker og politiet.

Allmenn streik

Zoran Djindjic, lederen i Det demokratiske partiet og tidligere ordfører i hovedstaden, tar til orde for daglige demonstrasjonstog.

- På slutten av denne måneden eller kanskje i begynnelsen av neste kan vi regne med at folk ikke bare vil trekke ut i gatene, men også delta i en allmenn streik for å fjerne Milosevic fra makta, uttalte Djindjic i går til CNN.

Det er ikke lenger siden enn 1996- 97 at den serbiske opposisjonen tok til gatene i titusentall for å avsette Milosevic og hans regime. Den gangen gikk samholdet mellom opposisjonslederne Vuc Drascovic og Zoran Djindjic i oppløsning på grunn av personlig rivalisering og gjensidig hat.

- Splitt og hersk er en evne som Milosevic har perfeksjonert. Men det er såpass stor misnøye og forståelse blant serbere nå at det spørs om han vil greie det igjen, sier Mats Berdal, Balkan-kjenner og forsker ved universitetet i Oxford.

Særlig gir meldingene om at opptil 20 000 vanlige serbere spontant tok til gata i Leskovac håp om at motstanden mot Milosevic er solid og rotfestet blant serbere flest.

Lojalitet og endring

Men den serbiske opposisjonen får det vanskelig.

- Enkelte lokale politikere vil ha direkte støtte fra Vesten slik at de kan vise folket at de kan levere brød og hjelp mens Milosevic bare har brakt nød og krig til landet. Men hele problemet for opposisjonen er hvor lojale de må være mot fedrelandet, sier Berdal.