Serberne klar til ny krig i Kosovo

BEOGRAD (Dagbladet): Serbere flest er klare til ny krig for å beholde provinsen Kosovo. - Jeg tror krig er uunngåelig, og jeg vil selv dra for å kjempe, sier Predrag. Han er serbisk flyktning fra Sarajevo, og synes det har rent altfor mye blod på Balkan de siste åra. Men også for Predrag er Kosovo hellig serbisk land han vil kjempe for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en folkeavstemning sist uke sa nesten 100 prosent av folket i Jugoslavia nei til utenlandsk innblanding i Kosovo. I morgen møter utenriksminister Knut Vollebæk Jugoslavias president Slobodan Milosevic for å blande seg mest mulig inn i Kosovo-konflikten.

Dårlig tegn

- Det er et svært dårlig tegn hvis serbere flest er forberedt på en ny krig. Mitt budskap til Milosevic er at det er serberne som har mest å tape på en ny krig. Det er først og fremst i serbernes interesse å unngå en ny krig, sier Vollebæk.
I går besøkte han Makedonia og Albania, som begge grenser til Kosovo, og som har store albanske befolkninger. I morgen reiser Vollebæk til Kosovo, der det er drept flere titalls albanere de siste dagene.

Vollebæk reiser på oppdrag fra OSSE, organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, der Norge overtar formannskapet neste år. Hans inntrykk vil være viktige når kontaktgruppen, stormaktene og OSSE, onsdag skal diskutere om sanksjonene mot Serbia skal forsterkes.

- Mitt budskap til Milosevic er at han må vise vilje til å få til en fredelig løsning. Hittil har han ikke vist det, og folkeavstemningen forrige uke var ikke noe positivt bidrag, sier Vollebæk.

Hold NATO ute

Predrag og kjæresten Klara er ikke prototypen på noen kompromissløse serbiske krigere. De mener det er i orden at EU og OSSE forsøker å forhandle fram en fredelig løsning i Kosovo. Men de mener det er helt feil hvis NATO utplasserer styrker i Kosovo.

- Det vil bli som en okkupasjon av serbisk land. Det kan vi ikke tolerere, sier de.
NATOs visegeneralsekretær Klaus-Peter Kleiber sa i går at NATO må vurdere å gå militært inn i Kosovo for å hindre at krigshandlingene sprer seg.

De siste dagene er minst 30 albanere fra Kosovo drept i grensetraktene til Albania. I vinter ble nærmere 100 mennesker drept i det som var storstilte serbiske militære opprenskingsaksjoner i landsbyer som var mistenkt for å ha sympati med de kosovoalbanerne som det siste året har grepet til våpen.

I Albania støtter man sine kosovoalbanske søsken i deres kamp for større uavhengighet, og Vollebæk sier til Dagbladet at frustrasjonen over serbisk steilhet blir større for hver dag som går.

Serber-makt

I Kosovo bor det 90 prosent albanere, mens den serbiske minoriteten på ti prosent har all politisk makt.

Men for serberne er det sterke følelser knyttet til provinsen fordi den serbiske nasjonen ifølge folkloren ble født der. Kosovo er serbernes Jerusalem.
Kosovoalbanerne begravet i går sine døde fra de siste dagenes skyteepisoder.

Samtidig vedtok EU i går å gå inn for strengere sanksjoner mot Serbia hvis ikke Milosevic bøyer av i Kosovo.

Men igjen ser Slobodan Milosevic ut til å ha sitt folk i ryggen når han fremmer sin uforsonlige serbiske nasjonalisme.

FORBEREDT PÅ NY KRIG: Kjærestene Klara og Predrag mener en ny krig i Kosovo er uunngåelig.