Serberne må stanses nå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stormaktene lar Slobodan Milosevic fortsette å terrorisere den albanske befolkningen i Kosovo. Landene i den såkalte kontaktgruppen ble ikke enige om straffetiltak mot myndighetene i Beograd. De valgte i stedet å gi Milosevic og hans kumpaner ytterligere fire ukers frist til å innlede konkrete forhandlinger med representanter for det undertrykte albanske flertallet i provinsen.
  • Kontaktgruppens møte i Bonn demonstrerte bare stormaktenes indre uenighet og handlingslammelse. Spesielt serbernes slaviske storebror Russland vil unngå straffetiltak, men også Italia, Tyskland og Frankrike er villige til å gi Milosevic mer tid. Det er forstemmende etter at jugoslaviske sikkerhetsstyrker i flere uker har drevet regelrett krig mot fattige landsbyer i Kosovo og drept et stort antall sivile, deriblant kvinner og barn.
  • Amerikanske diplomater er dypt frustrert etter møtet i Bonn og vil ikke utelukke at USA på egen hånd vil forsøke å straffe Serbia og tvinge Milosevic til forhandlinger. Det er neppe mer enn et diplomatisk spill, men vi må huske at det var USA som til slutt tvang partene til forhandlingsbordet og gjorde slutt på fire års blodig krig i Bosnia.
  • Utenriksminister Knut Vollebæk deltok på stormaktsmøtet i Bonn fordi Norge neste år overtar formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Han må se i øynene at kosovokonflikten kan bli et mareritt, og for den norske regjeringen må det være maktpåliggende å støtte handlekraftige aksjoner for å hindre et nytt blodbad på Balkan.
  • Europeiske regjeringer har lang erfaring i å lukke øynene for problemer i håp om at de vil forsvinne av seg selv. Problemet er at Milosevic ikke forsvinner. Serbisk nasjonalisme i konflikt med andre folkegrupper er selve grunnlaget for hans gangstervelde. Det lover ikke godt at hans kone Mirjana Markovic i går oppfordret til å danne en patriotisk front mot «Jugoslavias onde fiender».