Serberne nekter å utlevere kosovoalbanske fanger

Serbiske myndigheter vil ikke komme på talefot med UCK-geriljaen, og avviser kategorisk en utveksling av serbiske gisler mot kosovoalbanske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den kosovoalbanske UCK-geriljaen er terrorister som går fram med drap, kidnappinger, bomber og miner, sa jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic etter sine samtaler med utenriksminister Knut Vollebæk i dag .

Jovanovic gjorde det klart at det iikke kom på tale å forhandle.

Det var to steinansikter som møtte pressen etter vanskelige samtaler .

Men Vollebæk hadde fått en forsmak under middagen søndag kveld og visste hva han gikk til.

- Hvorfor kan ikke dere i Vesten kalle UCK med sitt rette navn: terrorister, ble Vollebæk spurt fra serbisk presse.

- Jeg lærte som barn at det ikke var bra å bruke kallenavn på noen. Det er bedre å snakke med UCK enn om dem. Og det er mange rundt om i verden som vi ikke liker, men som vi må ha kontakt med i en årrekke for å finne fram til løsninger, svarte Vollebæk.

Ingen nyheter

Ingen av utenriksministrene hadde nye opplysninger om gisseldramaet i Kosovo, men internasjonale observatører holdt mandag stadig kontakten med UCK-geriljaen, opplyste Heinz Nitsch, talsmann for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). I går opplyste UCK at de åtte serbiske soldatene ville bli løslatt mot at serbiske myndigheter satte fri kosovoalbanske krigsfanger.

- Vi kan ikke forsvare gisseltaking, og voldsaksjoner kan føre til en forverring av konflikten, sa Vollebæk i kommentar til gisselaksjonen.

Jovanovic avviste kategorisk en utveksling av de serbiske gislene i Kosovo mot kosovoalbanske fanger.

- Vi vil ikke ha noen kontakt med slike terrorgrupper. Men vi har invitert lederne for de ulike partiene i Kosovo til samtaler. Denne invitasjonen står fortsatt ved lag, sa han.

Ikke tålmodige

Jovanovic gjentok at serbernes tålmodighet nå er i ferd med å bli brukt opp. Han holdt fast på terroristbegrepet og la vekt på at det ikke er borgerkrig i Kosovo.

- Det er en gjeng terrorister som kjemper mot lovlige myndigheter. Slik vi har sett det i Midtøsten og Nord-Irland tidligere, sa han.

Ortodoks messe

Vollebæk begynte dagen i dag med en ortodoks messe og samtaler med patriark Pavle i Beograd.

Den øverste leder for den serbisk ortodokse kirken minnet om den felles skjebnen som Norge og Jugoslavia fikk under den 2. verdenskrig. Han mante også til måtehold.

- Den ortodokse kirke har engasjert seg for å få til en dialog i Kosovo, og er kommet med kritikk av jugoslavias president Slobodan Milosevic, sa Pavle.

- Terror er uakseptablet, men vi må innrømme at det er begått feil på begge sider, sa patriarken etter sine samtaler med Vollebæk.

(NTB)