- Serberne terroriserer sivile

FNs høykommissær for flyktninger Sadako Ogata anklager serberne for å drive en «terror-kampanje» med sivile som ofre i Kosovo. Flere land krever nå uavhengig etterforsking av opplysningene om flere massakrer og funn av massegraver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye meldingene om gårsdagens massakre i Kosovo har skapt sterke reaksjoner. Mandag fant albanske menneskerettsaktivister og vestlige observatører likene av 16 albanere, blant dem kvinner og barn, utenfor en landsby i det vestlige Kosovo.

- Jeg er lamslått over meldingene om disse massakrene, sa Storbritannias utenriksminister Robin Cook.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere konflikten på et ekstraordinært møte torsdag, opplyste Cook i dag.

Blair vil ha aksjon

Storbritannias statsminister Tony Blair mener en militær aksjon er uunngåelig.

FNs menneskerettskommissær Mary Robinson har varslet FNs menneskerettsobservatører i Kosovo og bedt dem skaffe flere detaljer om massakren, sier talsmann Jose Luis Diaz.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, som besøkte åstedet, anklaget også serbiske styrker for å ha stått bak massakrene.

Serbia nekter

NATO varslet onsdag at dommen over Serbias president Slobodan Milosevic faller innen en uke. Den 7. eller 8. oktober leverer FN rapport om hvorvidt Serbia har rettet seg etter FN-resolusjonen som krever at kamphandlingene i Kosovo stanser. Resolusjonen fastsetter også at det skal innledes forhandlinger med utbryterstyrkene.

Det serbiske innenriksdepartementet benektet onsdag at serbiske styrker sto bak de grusomme drapene i Gornje Obrinje.

NTB-AFP-Reuters